Hogyan készül a rakott padlizsán

2023. jan. 13. Bálint Ildikó

Egy egyszerűen elkészíthető finom, laktató és egészséges rakott padlizsán receptet fogok leírni. Egy könnyed ebédre vagy vacsorára tökéletes választás.

Hozzávalók 6-8 személyre

  • 2db nagyobb padlizsán
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • bors
  • bazsalikom
  • oregánó
  • rozmaring
  • cukor
  • 6-8 darab paradicsom
  • 2-3 dl paradicsomlé
  • 20 dkg rizs
  • 50 dkg darált marhahús
  • 30-40 dkg mozzarella, (lehet tasakos, bár én pizza mozzarellát használok)

A padlizsánokat alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd kb. 1 centis karikákra vágjuk. Enyhén megsózzuk, majd félretesszük, míg készül a többi hozzávaló. A rizst a szokásos módon megpirítjuk, kevés olajon majd kétszeres mennyiségű vízzel készre főzzük. Én a rakott ételeknél előszeretettel használok tasakos előfőzött rizst, a könnyebbség és a gyorsaság miatt.

Ha ezzel elkészültünk, jöjjön a ragu. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk, egy kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Majd mehet bele a marhahús, amit nagy lángon folyamatosan kevergetve fehéredésig pirítunk. Sózzuk, borsozzuk, a paradicsom felét felkockázzuk, hozzátesszük a raguhoz.

Ezután mehet bele a paradicsomlé, illetve ízlés szerint cukor, kb. 1 teáskanálnyit szoktam, de ez függ a paradicsom édességétől is. Én házi saját főzésű paradicsomlevet használok, de bármelyik jobb minőségű bolti is tökéletes lehet. Ezek után jöhet ízlés szerint a zöldfűszerek, bazsalikom, oregánó, egy kis rozmaring, aki szereti. A húsos masszából egy sűrű ragut készítünk, ha szükséges a levét vízzel pótoljuk.

A padlizsánokról a levet leitatjuk, majd egy serpenyőben pici olíva olajon elősütjük. Oldalanként 2-3 perc elég nekik. Jöhet a rétegezés.

A sütőt bekapcsoljuk, 200 fokra előmelegítjük.

Egy tűzálló tálat vagy magas falú tepsit vékonyan kiolajozunk, alulra a padlizsánok felét felsorakoztatjuk, majd jöhet rá a rizs, majd a ragu. Ennek a tetejére jöhet a második sor padlizsán, valamint a paradicsomok másik fele, amit előtte felkarikázunk. A tetejére mozzarella sajtot karikázunk, vagy reszelünk.

Mehet a sütőbe, kb. fél óra alatt készen is van, akkor jó, ha a sajt szép aranybarnára pirul a tetején.

Ha készen van a sütőből kivéve érdemes letakarva 10-20 percet pihentetni (már ha ki bírjuk várni.)

Jó étvágyat kívánok!