Hogyan készítsünk finom tócsnit, vagy más néven lapcsánkát?

2022. jún. 09. Bálint Ildikó

Nem könnyű feladat a lapcsánka receptnek címet adni, mert csak kis országunkban is számtalan névvariánsa létezik. A Wikipédia szerint például 38! néven ismert ez a nem bonyolult, de mégis laktató és ízletes étel. Nem beszélve arról, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető és még sokba sem kerül.

A leggyakrabban elterjedt neve a tócsni és lapcsánka. A régi paraszti világ egyik igen elterjedt ételéről van szó, amelynek szabadtéri sütése is igen közkedvelt.

Baráti társaságoknak, nagyobb családi összejövetelekre vagy akár csak egy egyszerű vacsoraként is ajánlott!

Hozzávalók

  • kb. 20 darab (attól függően, hogy mekkorákat sütsz)
  • nagyjából 2kg krumpli
  • kb. 30dkg liszt
  • 4-6 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • bors
  • tejföl és sajt a tálaláshoz (elhagyható)

Előkészítés

A krumplit meghámozzuk és egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük.  Én inkább a húsdarálón való ledarálást részesítem előnyben, mert sokkal gyorsabb és nem lesz szálas a krumpli, illetve a fokhagymát is szépen le lehet darálni vele.

Egy nagy keverőtálba összekeverjük a hozzávalókat. A liszt mennyisége a krumpli víztartalmától függ, ami függ az évszaktól, illetve a krumpli fajtájától. Az újburgonyának lényegesen magasabb a víztartalma így az több lisztet vesz fel. Akkor jó, ha már nem folyós, de nem is egy nagy tömb.

Ezután forró olajba kanalazzuk, kanállal szétsimítjuk és minkét oldalát aranybarnára sütjük. A méretét mi magunk határozzuk meg azzal, hogy mekkorára simítjuk szét.

Magában is isteni, de tejföllel megkenve, illetve sajttal meghintve nem lehet egykönnyen abbahagyni.

Jó étvágyat hozzá!