Házi saját fűszerezésű gyros, mennyei finom tartármártással

2022. ápr. 21. Bálint Ildikó

A tradicionálisan görög eredetű gyrosra számtalan receptet ismerhetünk meg, amelyek már távol állnak az eredeti görög nemzeti gyros receptjéhez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lesz kulináris élvezetben részünk, ha elfogyasztjuk.

Az én receptem azért különleges, mert nemcsak, hogy többszörösen kipróbált, hanem kitapasztaltam azt is, hogy milyen húsból lesz az igazi. Ami nem más mint csirkecomb, amit tepsiben kell megsütni. De nézzük, hogyan is készül.

Hozzávalók 6-8 személyre

  • 1.5 kiló bőr nélküli csirke felsőcomb filé

Tipp: A csirkemell nem az igazi! Azért jobb a comb, mert így nem egy száraz húst kapunk, hanem egy szaftos, de mégis parázs és ízletes lesz az eredmény.

Hozzávalók

  • 1 dl olívaolaj
  • fűszerek: majoranna, kakukkfű, bazsalikom, borsikafű, oregánó, fűszerkömény, delikát, fokhagyma (por vagy krém), házi darált csípős fűszerpaprika (chilipehely)
  • 2 kg krumpli
  • 1 liter napraforgó olaj
  • sajt
  • zöldségek ízlés szerint: paradicsom, TV paprika, zöld csípős paprika, kaliforniai paprika, saláta, lila hagyma, uborka,

A tartármártáshoz

  • 1 nagy doboz tejföl
  • kb. 200g majonéz
  • bors
  • porcukor
  • citromlé
  • mustár
  • ketchup
  • Worcestershire-szósz

Nézzük, hogy készül a hús

Elsőként elkészítjük a saját gyros fűszerünket, az előzőekben felsorolt összes felsorolt fűszer mehet bele ízlés szerint.

Ahogy én készítem:

1 dl olívaolajban elkeverünk a felsorolt fűszerekből 1-1 teáskanállal, a borsikafűből, és a köményből, csak féllel. Ha a fokhagyma krém állagú akkor azt a végén teszem hozzá.

A csirkecombokat alaposan bekenjük a fűszeres masszával, egy órát hűtőben pihentetjük (ha egy éjszakát az még jobb)

Hűtőből kivéve egy nem túl nagy tepsibe rakjuk, egymás hegyére hátára ez fontos, hogy ne terítsük szét egy rétegben. Alufóliával alaposan letakarjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk alsó felső sütés, kb. 2 órára.

2 óra elteltével levesszük a fóliát. A hőfokot állítsuk be 220 fokra. Egy éles késsel, elkezdjük felszelni a húsokat, majd átforgatjuk őket, ezt kb. 5-10 percenként ismételjük amíg el nem érjük a számunkra gusztusos méretű husikat.

Mikor már jó a méret mehet a sütő grill fokozatra, és ízlés szerint időnként átforgatva lepirítjuk a húst. Ha minden jó akkor összesen 2,5 -3 óra sütés után kapjuk a belül omlós és puha kívül pedig piros és ropogós husit.

Amíg sül a hús a zöldségeket ízlés szerint felszeleteljük, felkarikázzuk, valamint elkészítjük a tartármártást is.

A tejfölt a majonézzel kikeverjük, mehet bele kicsi bors, egy csipet só, 1-1 evőkanál mustár, ketchup, citromlé Worcestershire-szósz (ettől lesz igazán különleges), ezután beleszitáljuk a porcukrot, én kb. 1 evőkanálnyit teszek, de ez függ a majonéz édességétől is, valamint aki édesebben szereti, az tehet többet. Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, kb. 2-3 percig kavargassuk, majd tálalásig mehet a hűtőbe, hogy az ízek minél inkább összeérjenek.

A krumplit megpucoljuk, ízlés szerint felszeleteljük (használhatunk mirelitet is).

Amikor a húsról levettük a fóliát, akkor érdemes elkezdeni kisütni a krumplit, így kb. pont egyszerre tud készen lenni.

Ha minden elkészült, akkor már csak a tálalás van hátra.

Először a sült krumpli, majd arra a hús, rá a zöldségek, majd a tartár, és a tetejére még egy kis reszelt sajttal megbolondíthatjuk.

Jó étvágyat hozzá!