Házi ropi – hagyományos sajtos tallér

2022. júl. 18. Bálint Ildikó

Szinte elronthatatlan és megunhatatlan a klasszikus sajtos tallér receptje. Vidékenként más-más néven fut, van, ahol sajtos tallér, van, ahol ropi, van, ahol perec, ki hogyan ismeri.

Hívják bárhogyan is, egy valami biztos, méghozzá, hogy kicsiknek és nagyoknak is egyaránt ízletes és finom ropogtatnivaló. Ami miatt még nagyon nagy kedvenc lehet sokaknál, hogy a család apraja-nagyja egyaránt részt vehet az előkészítési munkákban.

A nagyobbak gyúrhatják a tésztát, míg a kisebbek golyózhatják a tésztát sütés előtt.

Az elkészítés módjáról azt kell tudni, hogy kétféle módon készülhet. A hagyományosabb módja a gáztűzhelyen ropisütővel készült verzió. De azoknak sem kell lemondani a ropi nyújtotta élvezetekről, akinek indukciós főzőlapja van. Kapható ugyanis elektromos ostyasütő, amivel ugyanazt az eredményt kapjuk.

A kapott minőségben nincs különbség a két elkészítési mód között, hatékonyságban viszont igen. A hagyományos ropisütővel gyorsabban készülhetünk el. Ostyasütővel egy kicsit több időt kell szakítani a sütésre.

Az ebben a receptben található hozzávalókból gáztűzhelyen kb. 1,5 óra alatt kb.100 db készül el. Ugyanez a mennyiség ostyasütővel kb. kétszer annyi idő lesz. A különbség még annyi, hogy a gáztűzhely mellett folyamatosan ott kell állni és forgatni, míg az ostyasütőben nem kell forgatni és van 2-3 percnyi idő, amíg sülni fog.

Ahogy írtam is kb. 100 db készülhet a következőkben felsorolt hozzávalókból és mennyiségekből.

Tipp: Nagyobb család esetén vagy, ha vendégeket várunk akkor érdemes egyből duplázni a mennyiségeket, nehogy kevés legyen!

Hozzávalók

  • 50-60dkg rétesliszt (sima lisztből is lehet, nagy különbség nincs)
  • 25 dkg margarin
  • kis doboz tejföl
  • só ízlés szerint
  • 20dkg trappista sajt
  • 1db tojás
  • késhegynyi sütőpor

Elkészítés

Az elkészítés igazán nem bír semmi ördöngösséggel, ugyanis annyi a feladat, hogy a hozzávalókat összedolgozzuk, hogy egy könnyen golyózható, nem ragadós tésztát kapjunk.

A kész tésztát elkezdjünk kigolyózni. Az ostyasütővel készült ropihoz egy picit nagyobb, kb. dió méretű golyókat formázzunk, míg a hagyományos ropisütőhöz kisebbeket.

Ha kész vagyunk a golyókkal, akkor nincs is más hátra, mint valamelyik sütő alkalmatosságba belehelyezni és megvárni, hogy ropogósra süljön.

Aztán már fogyaszthatjuk is a finom ropogtatnivalót. Csak bírjuk abbahagyni!