Házi pizza recept

2021. szept. 20. Márton Eszter

Mindenki nagy kedvence a pizza. Korántsem olyan bonyolult az elkészítése, mint aminek gondolnánk. Ha meguntuk a rendelgetést, akkor érdemes otthon belevágni az elkészítésébe (akár közös családi pizza készítés is lehet egy hétvégi program), garantált, hogy nem fogunk csalódni. A feltéteket pedig úgy variálhatjuk, ahogy kedvünk tartja.

Az első legfontosabb, hogy a pizzatészta alapreceptjét eltaláljuk. 6db 30cm-es pizzához ezekre lesz szükséged.

A tésztához:

  • 1 kg liszt
  • 600 ml víz
  • egy csipetnyi élesztő
  • 30 g só
  1. Egy keverőtálban a vízben feloldjuk az élesztőt és fokozatosan belekeverjük a sóval elkevert lisztet. Ha egy kicsit összeállt a tészta, alaposan kidagasztjuk. Ha kézzel csináljuk, akkor addig, amíg szép egyenletes, ruganyos nem lesz a tészta. Ne ijedjünk meg, ha a tészta ragadós.
  2. Ezután, nedves ruhával szépen letakarjuk, és legalább 2 óráig pihentetnünk kell.
  3. Ha kivártuk a 2 órát, itt az idő, hogy 6 egyenlő részre feldaraboljuk a tésztánkat és szabályos golyókat formázzunk. A kész pizzagyolyókat fontos, hogy légmentes, lisztetzett tárolóba helyezzük el, ahol további 16-20 órát hagyjuk kelni. Érdemes a pizzasütés napja előtt előkészíteni a pizzatésztánkat, mivel minél több időt kel, annál finomabb lesz.
  4. Ha türelmesen kivártuk az időt, megkezdhetjük a pizza formázását. Kilisztezett nyújtódeszkára helyezzük a pizzagyolyókat és óvatosan nyomkodjuk ki a levegőt a tésztából a szélekre, így kilapítva azt. Ügyeljünk arra, hogy a levegő a pizza szélein megmaradjon, így kaphatunk igazi pizza formát. A pizza tésztát szépen fokozatosan addig nyújtjuk, amíg kb. 30cm lesz az átmérője.

A paradicsomszószhoz:

  • paradicsomszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • olívaolaj
  1.  Olívaolajon kissé megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, hozzáöntjük a paradicsomszószt, majd ízlés szerint ízesítjük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal, felforraljuk és kész is.

Ha a tésztánk és a szószunk is készen áll, nincs más dolgunk, mint összerakni a pizzánkat. A pizzaszószt semmikép se vigyük túlzásba, nehogy elázzon a tésztánk. Feltét választásnál igazán kreatívak lehetünk. Megszórhatjuk parmezánnal, mozzarellával, gombával, sonkával, ha valami pikánsabbra vágyunk akár csípős szalámival is. Maximum fokozatra előmelegített sütőbe bedobjuk és addig sütjük, amíg a széle kissé megpirul.