
2021. szept. 20. Márton Eszter
Mindenki nagy kedvence a pizza. Korántsem olyan bonyolult az elkészítése, mint aminek gondolnánk. Ha meguntuk a rendelgetést, akkor érdemes otthon belevágni az elkészítésébe (akár közös családi pizza készítés is lehet egy hétvégi program), garantált, hogy nem fogunk csalódni. A feltéteket pedig úgy variálhatjuk, ahogy kedvünk tartja.
Az első legfontosabb, hogy a pizzatészta alapreceptjét eltaláljuk. 6db 30cm-es pizzához ezekre lesz szükséged.
A tésztához:
- 1 kg liszt
- 600 ml víz
- egy csipetnyi élesztő
- 30 g só
- Egy keverőtálban a vízben feloldjuk az élesztőt és fokozatosan belekeverjük a sóval elkevert lisztet. Ha egy kicsit összeállt a tészta, alaposan kidagasztjuk. Ha kézzel csináljuk, akkor addig, amíg szép egyenletes, ruganyos nem lesz a tészta. Ne ijedjünk meg, ha a tészta ragadós.
- Ezután, nedves ruhával szépen letakarjuk, és legalább 2 óráig pihentetnünk kell.
- Ha kivártuk a 2 órát, itt az idő, hogy 6 egyenlő részre feldaraboljuk a tésztánkat és szabályos golyókat formázzunk. A kész pizzagyolyókat fontos, hogy légmentes, lisztetzett tárolóba helyezzük el, ahol további 16-20 órát hagyjuk kelni. Érdemes a pizzasütés napja előtt előkészíteni a pizzatésztánkat, mivel minél több időt kel, annál finomabb lesz.
- Ha türelmesen kivártuk az időt, megkezdhetjük a pizza formázását. Kilisztezett nyújtódeszkára helyezzük a pizzagyolyókat és óvatosan nyomkodjuk ki a levegőt a tésztából a szélekre, így kilapítva azt. Ügyeljünk arra, hogy a levegő a pizza szélein megmaradjon, így kaphatunk igazi pizza formát. A pizza tésztát szépen fokozatosan addig nyújtjuk, amíg kb. 30cm lesz az átmérője.
A paradicsomszószhoz:
- paradicsomszósz
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- oregánó
- bazsalikom
- petrezselyem
- olívaolaj
- Olívaolajon kissé megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát, hozzáöntjük a paradicsomszószt, majd ízlés szerint ízesítjük oregánóval, bazsalikommal, sóval és borssal, felforraljuk és kész is.
Ha a tésztánk és a szószunk is készen áll, nincs más dolgunk, mint összerakni a pizzánkat. A pizzaszószt semmikép se vigyük túlzásba, nehogy elázzon a tésztánk. Feltét választásnál igazán kreatívak lehetünk. Megszórhatjuk parmezánnal, mozzarellával, gombával, sonkával, ha valami pikánsabbra vágyunk akár csípős szalámival is. Maximum fokozatra előmelegített sütőbe bedobjuk és addig sütjük, amíg a széle kissé megpirul.