Házi készítésű gyökérkenyér

2021. márc. 07. Barna Beatrix

Nincs is annál finomabb, amikor sütés közben már érezzük a friss, illatos házi kenyér illatát. Amikor pedig elkészült és kellően meghűlt, felszeleteljük, majd beleharapunk a ropogós kenyérbe… hmmm az valami fenséges. Ráadásul mindig friss, saját készítésű, így ne csodálkozzunk, hogy az egész család különböző indokokkal a konyhába fog járni. Egy kedvenc kenyér receptemet osztom most meg mindenkivel.

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 4 teáskanál só
  • 12 gr élesztő
  • 4 dl víz
  • 2 ev. étolaj

A 12 gr élesztőt elkeverjük a 4 dl hideg vízben. A lisztet és a sót jól összekeverjük (a sót ízlés szerinti mennyiségben adjunk hozzá). Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és ismét jól alaposan összekeverjük. Az összekevert tésztát tegyük minimum 6, maximum 12 órára a hűtőbe. A kelesztési idő leteltével vegyük ki a hűtőből és egy vágódeszkát lisztezzünk meg jó alaposan. Tegyük rá a tésztát, amit szedjünk két egyforma bagett formára. Pihentessük nagyjából 15-20 percen keresztül a tésztát. A pihentetés közben melegítsük elő a sütőt 210 fokon, és egy jénaiba, vagy lapost tepsibe öntsünk vizet és helyezzük a sütő aljára. Amikor letelt a 15-20 perc, simán megcsavarjuk a tésztát, rakjuk egy megfelelő méretű tepsibe és kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.