
2022. febr. 26. Bálint Ildikó
Kevesen vannak, akinek ne akadt volna meg a szeme vagy éppen nem kóstolt volna meg egy étteremben egy finom és csábítóan hangzó harcsapaprikást túrós csuszával. Még mielőtt azt gondolná valaki, hogy ördöngösség elkészíteni, most megmutatom hogyan is készül, otthon, egyszerűen és házias ízekkel.
Sokan abban a hitben élnek, hogy a harcsapaprikás túrós csuszával valójában egy drága és bonyolult elkészítésű étel, de őszintén szólva, se nem olyan méregdrága, bonyolultnak meg végképp nem mondható, ráadásul a vele aratott siker garantált.
Rengeteg recept található online keresve az interneten, az, amit most megosztok egy saját magam által kitapasztalt, többszörösen bevált, házias hozzávalókból készült változat.
Hozzávalók 6 személyre
- 80dkg harcsafilé (legjobb friss szürke harcsából, ha hozzá tud jutni az ember, de jobb híján az afrikai harcsa is megteszi)
- 25dkg füstölt szalonna (lehet kenyérszalonna, vagy bármilyen házi jellegű csak füstölt legyen)
- 3 fej hagyma
- 2dl paradicsomlé (legjobb, ha házi, vagy házi jellegű)
- 2 db TV paprika (én legutóbb zöld pritamint használtam)
- 1 nagy tejföl
- liszt
- őrölt pirospaprika
- só
- bors
- 1 csomag csusza tészta
- 50 dkg rögös friss túró
Elkészítés
Első lépésben a hozzávalókat megmossuk, felvágjuk, hagymát paprikát apróra, szalonnát ízlés szerint csíkokra vagy kockákra, a halat nem túl kis darabokra.
Tipp: Ha nagyon kicsire vágjuk a halat, hamarabb széteshet kevergetés közben, ezért nem érdemes kicsire vágni.
Majd ezután paprikás lisztbe forgatjuk. Ez ízlés szerint, de kb. 3-4 kanál lisztbe 1 kanál paprika elegendő kell, hogy legyen. A felkockázott szalonnát kisütjük ropogósra, majd a zsírból kivesszük a pörcöt. (ennek még tálaláskor fontos szerepe lesz). A halszeleteket a forró zsiradékban mindkét oldalán hirtelen megsütjük pár perc alatt, nem kell teljesen megsülnie, csak kis kéreg legyen rajta. A halakat kiszedjük, egy papírtörlőre, lecsepegtetjük. A visszamaradt zsiradékban – ha keveselljük, mehet hozzá egy kis mangalica zsír – beledobjuk a hagymát elkezdjük pirítani, majd mehet bele a paprika.
Tipp: Ha a visszamaradt zsír nem elég szép piros színű, tehetünk hozzá egy kis őrölt pirospaprikát is.
Amikor kezd puhulni, mehet hozzá a paradicsomlé, és a fűszerek, én csak sót és borsot használok. Lefedjük, és lassú tűzön időnként megkeverve kb. 30 percig pároljuk, ha elfőtte a levét kicsi vízzel pótoljuk. Közben a tésztán leírt utasítás szerint kifőzzük a csuszát, én jobb szeretem, ha nem fő teljesen szét a tészta, így könnyebb tálalni, és finomabb is.
Ha az alapunk kész botmixerrel lehet még pépesíteni, a sűrűbb állag kedvéért, de ez a lépés el is hagyható. Mehetnek bele a halszeletek vissza. Lassú tűzön, inkább csak rázogatva további 20 percet főzzük. A tejföl felét, egy pici liszttel elkeverjük, majd szép lassan a paprikáshoz adjuk, ügyelve, hogy ne törjük szét a halat, hagyjuk még egyet rottyanni és készen is van. A tejföl másik felét összekeverjük a túróval.
Már csak a tálalás következik: szedünk egy kis tésztát ráhalmozzuk a tejfölös túrót, majd a pörcöt, és mellé tesszük a halat. Olykor összekeverem a tejfölös túrót a tésztával és a pörccel, majd így megy rá a paprikás.
Akár hétköznapi ebéd vagy vacsora is lehet, de az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Jó étvágyat kívánunk!