
2023. márc. 12. Bálint Ildikó
Az elmúlt években nagy teret hódítottak a kézműves hamburgerek kis hazánkban is. Ha nem akarsz kisebb vagyonokat költeni egy-egy burgerre, akkor otthon is elkészítheted, csak a hozzávalók minőségére kell odafigyelni.
Házi buci: (ez a legidőigényesebb, így ezzel kezdjük).
Hozzávalók (kb. 6 bucihoz)
- 2dl tej
- egy evőkanál cukor
- fél kg liszt
- só
- 2 db tojás
- fél deci olaj
- 5dkg élesztő
A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a cukrot. Egy keverőtálba mehet a liszt, kb. egy teáskanál só, egy tojás, majd az olaj és az élesztős tej. Jól összedolgozzuk, egy nem ragadós tésztát kell kapni.
Letakarva langyos helyen kelesszük kb. 45-50 percet, majd átgyúrjuk. 6 db gombócot formázunk belőle, amit sütőpapíros tepsire teszünk, majd letakarva újra kelesszük, ez kb. 30 perc.
Közben begyújtjuk a sütőt és 180 fokra előmelegítjük. Ha megkeltek a bucik, a másik tojást felverjük, és megkenjük vele majd szezámmaggal/ lenmaggal megszórjuk, és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Amíg kel a tésztánk itt az idő a lilahagyma lekvár elkészítésére.
Tipp: Ez a mennyiség, kb. 20 hamburgerhez elég, de nem kell megijedni, eláll télire is, ha megfelelően tesszük el.
Hozzávalók
- 3 ek. olívaolaj
- 1kg lilahagyma fél karikára vágva
- 3 deci száraz vörösbor (én Villányi Portugieser használok)
- 2 kanál balzsamecet
- 10 dkg cukor (lehet barna, ízlés szerint lehet több is)
- 2 nagy kanál akácméz
- kakukkfű ízlés szerint (kb. egy evőkanálnyi)
- só
- bors
- nátrium benzoát
A hagymákat pici olíva olajon elkezdjük párolni egy nagy fazékban, mikor kicsit összeesett, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mehet bele a cukor a kakukkfű, a balzsamecet, és a bor is. Közepes lángon gyakran keverve kb. 1 órát főzzük, a vége felé mehet bele két nagy kanál méz is és a tartósítószer!
Tipp: Nem szabad a tartósításról elfelejtkezni, mert sajnos anélkül megromlik.
Akkor jó, ha az állaga már nyúlós és ragadós. A lekvárt az alaposan kimosott és sterilizált (sütőben 130 fok, 20 perc) üvegekbe tesszük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, akkor télire is eláll. Annyit hagyjunk meg, ami a mostani adagokhoz kell.
Ez akkor jöjjön a hamburger megkoronázása, a hús elkészítése.
Vagyis először a kiválasztás… Ha igazán jót szeretnénk, akkor hentesnél szerezzük be a marha darált húst, ha lehet 20-30 % közötti zsírtartalmút. Ha nincs ilyen, akkor a színhús darált húshoz kérjünk a hentestől kb. ilyen arányban darált marhafaggyút. (kicsit undi, de ez kell az igazán finom és szaftos hamburgerhús elkészítéséhez).
Ha megvagyunk a hús vásárlással, akkor nincs más dolgunk, mint pogácsákat formázni a darált húsból, én olyan 12-15 dkg körüli kerek pogácsákat csinálok közepén kicsi mélyedéssel, hogy ne kapjon össze sütés közben.
Ehhez laposra húzzuk a húst egy gyúródeszkán kb. 1,5 centi vastagon és egy bögrével pogácsákat szaggatunk belőle. A jó hamburger húsban nincs fűszer, csak sütés előtt kap frissen őrölt borsot és sót, semmi más nem kell bele. Egy órára a hűtőbe tesszük.
Sütés és összeállítás
- buci
- bacon (én házi füstölt szalonnát szeleteltem ez esetben hajszál vékonyra)
- marhahús pogácsa
- paradicsom
- uborka
- lilahagyma lekvár
- ketchup
- hamburger szósz, vagy majonéz
- 6 szelet sajt, lehet cheddar, de akár trappista, vagy ízlés szerint bármi
Szerintem ennyi bőven elég, de ki mivel szokta még megbolondítani lehet saláta, sajt helyett rántott sajt, áfonya lekvár, bármi, amit el lehet képzelni egy hamburgerben.
Elkészítés
A zsömléket kettévágom, alsó felére hamburger szósz, felsőre ketchup, paradicsom, uborka, illetve a bacon.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítek, és kisütöm rajta a bacont. Ha szép aranybarna papírra szedem őket. Utána a serpenyőbe teszem a húst, akkor a felső felét megszórom sóval, borssal, 2 percet sütöm nagy lángon, majd megfordítom.
A másik oldalát is sózom, borsozom, ezt már 4 percig sütöm kisebb lángon, kicsit meg lehet nyomkodni, de nagyon nem mert akkor kijön a finom szaft belőle.
Még egyszer átfordítom, így az alsó oldala már készen van szép aranybarna, erre helyezem rá a szelet sajtot. Így sütöm tovább, még 2 percig, és készen van a sajt is szépen ráolvadt.
A buci alsó felére teszem, majd erre halmozom a lilahagyma lekvárt. Nagyon laktató így is, de aki szeretné, még sült krumplival illetve amerikai káposztasalátával (coleslaw) még jobb lehet.