Gyermekkorom pogácsája

2023. márc. 02. Lebán Csenge

Nagymamám nagyon jól főz és süt. Gyakran készít valami finomságot desszertnek vagy nassolni valónak. Több kedvencem is van, mint például a meggyes-mákos és meggyes-darás rétese, de ilyen a világ legfinomabb, legporhanyósabb pogácsája is.

Hogy valóban ízletesebb-e más pogácsánál vagy csupán gyermekkorom szép emlékei teszik azzá, nem tudom. Viszont ez a pogácsa recept szívmelengetően finom, és időről időre kénytelen vagyok megsütni, miután egy váratlan pillanatban szinte megérzem az ízét a számban.

Elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Hozzávalók

  • 1 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 500 g liszt
  • 250 g margarin
  • 2 tk só
  • 2 db tojás sárgája
  • 175 dl tejföl
  • tetejére 1 db tojás a kenéshez és reszelt sajt

Első lépésként természetesen meglangyosítjuk a tejet, belekeverjük a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Utána kimérjük a lisztet, és összemorzsoljuk a puha margarinnal. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, a tojássárgákat és a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk.

Pihentetni nem feltétlenül szükséges, azonnal nyújthatjuk is, alá és rá sok lisztet hintve. A kinyújtott tésztát megkenhetjük margarinnal, hogy a tészta külső harmadait a belső harmadra hajtsuk, majd fentről félbe, de ez sem feltétlenül szükséges. A pogácsa ettől kicsit rétegesebb lesz. Fontos, hogy amennyiben ezt a módszert csináljuk, az összehajtogatott tésztát ne nyújtsuk nagyon a sodrófával, hanem annak segítségével óvatos nyomkodással terítsük szét.

Az 1-2 centiméter vastag tésztát (ki mennyire szeretne magas pogácsákat) szaggassuk ki, majd a megmaradt tésztát újra gyúrjuk össze és nyújtsuk ki. A szaggatást addig folytassuk, amíg a tészta el nem fogy.

Amíg a sütőt 180 fokra előmelegítjük, addig a tepsire helyezett pogácsák tetejét megkenhetjük tojással, majd megszórhatjuk sajttal. Nagymamám általában készít sajtosat is és simát is, utóbbinak teteje „kockás” szokott lenni, amit a tészta keresztbe és hosszába való bevagdosásával ért el.

Ha a sütő felmelegedett, berakhatjuk a pogácsákat. 25 perc alatt szépen megsülnek. Ha kihűlt, zárható dobozban érdemes tárolni.

Hamar megvan, és nagyon-nagyon ízletes! Ha nem fogyna el azonnal, akkor másnap reggel egy bögre tej kíséretében ajánlom elfogyasztani.