
2022. jan. 05. Diós Anita
A baráti és családi összejövetelek nagy kedvencei a sós ropogtatnivalók és különböző pogácsák, amelyekkel egyszerűen nem lehet betelni. A már bevált klasszikusok mellett a kínálatot néha érdemes egy-egy újdonsággal is gazdagítani, ha másért nem, akkor azért, mert így alkalom nyílik egy kis trécseléssel összekötött receptcserére is.
A túrós pogácsák nagy előnye, hogy tésztájuk kellemesen puha lesz még akkor is, ha nem használunk élesztőt, vagy nem vagyunk túlzottan gyakorlottak a pogácsakészítésben. Ha pedig még néhány karakteres fűszerrel is megbolondítjuk, ez az ízletes csemege biztosan hatalmas sikert fog aratni vendégeink körében! Lentebb egy viszonylag könnyen elkészíthető, kellemesen fűszeres ízvilágú túrós pogácsa receptjét mutatjuk be.
Hozzávalók (kb. 10-15 nagyobbacska pogácsához)
- Két csésze finomliszt
- Fél csésze túró (a nagy rögöket kissé érdemes összetörni)
- Hat evőkanál kockára vágott vaj
- Egy evőkanál sütőpor
- Fél teáskanál szódabikarbóna
- Fél-egy teáskanál só
- Fél csésze író vagy tej
- Petrezselyem, bazsalikom, rozmaring, metélőhagyma vagy kapor (akár ezek keverve is) ízlés szerint
- A tetejére karakteresebb ízű reszelt sajt (pl. cheddar, parmezán)
- Egy közepes tojás a pogácsák lekenéséhez
Elkészítés
Egy nagyobb vagy két kisebb tepsit béleljünk sütőpapírral, illetve a sütőt már kezdhetjük előmelegíteni 180-190 fokra. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, sót, sütőport és szódabikarbónát, míg egy másik tálban dolgozzuk nagyjából egybe a túrót és az írót (vagy tejet). A kockákra vágott vajat a fűszerekkel együtt dolgozzuk össze a lisztes keverékkel, majd amikor már többé-kevésbé homogén morzsás állagot kapunk, keverjük hozzá a túrós masszát is. Ezt a pogácsát nem kell igazán sokáig dagasztani, sőt, elég éppen csak annyira, hogy a tál falától elváljon, és egy összefüggő gömböt alkosson. Lisztezett felületen nyújtsuk ki gyors, de határozott mozdulatokkal a tésztát nagyjából ujjnyi vagy közel kétujjnyi vastagságúra, és szaggassunk ki belőle kör alakú formákat. A felvert tojással kenjük át a pogácsákat, majd a reszelt sajtból ízlés szerint tegyünk minden pogácsa tetejére egy keveset.
A kész pogácsákat helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd süssük kb. 17-20 percig, vagy amíg szép aranybarna színt nem kapnak.