
2021. júl. 09. Fodor Andrea
A legtöbb ember hajlamos a teákra kizárólag téli italként tekinteni, pedig igazán hűsítő és frissítő változatai nyáron a legüdítőbbek. Aki nem nagyon kedveli a teákat, és kizárólag megfázás, betegség esetén fogyasztja a teát, az mindenképpen tesztelje valamelyik alábbi receptet. Garantáljuk, hogy másképp fog tekinteni erre a finom, természetes italra, mint korábban!
Azt már többször hallhattuk, hogy vannak kifejezetten melegítő hatású fűszerek, növények, melyeket elfogyasztva nő a hőérzetünk. Ez fordítva is igaz, így szerencsére a legforróbb nyáron is vannak olyan alapanyagok, melyeket teaként elkészítve kellemesen hűsítő hatást érhetünk el. Mostani válogatásunkban két ilyen recepteket osztunk meg és ajánlunk kipróbálásra.
Hibiszkuszos-rózsás mentatea
Ez egy ősi ital, melyet már évszázadok óta fogyasztanak főleg Indiában. Minden hozzávalója hideg hatású, kellemesen hűsít.
Hozzávalók
- 2 csésze víz
- 1-1 teáskanál szárított hibiszkusz, rózsaszirom és borsmenta levél
Elkészítés
Egy edényben tegyük fel főni a hozzávalókat, majd forrás után 10-20 percig hagyjuk állni a főzetünket. Ezután leszűrve máris fogyasztható lesz ez a híres ayurvedikus hatású tea. Mivel a hozzávalók természetesen édes aromájúak, így nem is szükséges további ízesítés a teába. Ha kedveljük az erőteljesebb ízeket, akkor próbáljuk ki a tea éjszakai áztatós változatát is. Ebben az esetben a hideg vízbe tegyük bele a szárított összetevőket és hagyjuk egy éjszaka állni. Ezután reggel felforralva sokkal erőteljesebb íze lesz teánknak, mint a hagyományos teakészítési eljárás során.
Hűsítő gyógynövény tea
Ez a tearecept egy régi tradicionális összeállítás, mely akár lázcsillapításra is használható. Olyan gyógynövényeket tartalmaz, melyek segítenek csökkenteni a test hőmérsékletét.
Hozzávalók
- 2 teáskanál macskamenta
- 2 teáskanál bodzavirág
- 1 teáskanál cickafark
- 1 teáskanál borsmenta
- 2 csésze víz
Forraljuk össze a hozzávalókat, majd legalább egy órán át hagyjuk állni a főzetet. Ezután igen alaposan szűrjük le – akár többször is, hogy az apró növényrészek ne maradhassanak benne italunkban. A keveréket hűtsük le, hűtőben tárolva egy napig felhasználható. Ízlés szerint ízesíthetjük egy kevés mézzel és friss citrom kifacsart levével – de önmagában is kellemes gyógynövényes ízű frissítő.
A hűsítő teákat fogyaszthatjuk akár melegen is – így is kifejtik hatásukat. Azonban az évszakhoz igazodva bátran ihatjuk őket hidegen is, jéggel, citromkarikával, friss mentalevelekkel kiegészítve is.