Ellenállhatatlanul finom és egyszerű kókuszgolyó receptek

2022. máj. 21. Farkas-Csamangó Tekla

A kókuszgolyó számomra igazi kincs, hiszen elképesztően könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul elronthatatlan édesség. Sokszor kerül elő családi vagy baráti összejöveteleken, mert ízesítési lehetőségei szinte kimeríthetetlenek. Ebben a cikkben összegyűjtöttem a kedvenc receptjeimet, melyek húsz – huszonöt percet vesznek igénybe.

Nem biztos, hogy sokan tudják, de a kókuszgolyó eredetileg Svédországból származik. A svédek általában zabkásával, vajjal, kakaóporral, cukorral és kávéval készítették. Mára viszont megszámlálhatatlan variációi léteznek ennek a sütés nélküli finomságnak. 

Alaprecept

Még az alaprecept is szerteágazó, én vaj vagy margarin nélkül készítem. De vannak, akik ezt ki nem hagynák belőle. Ez esetben az itt olvasható receptekhez kb. 10 dkg puha, esetleg olvasztott vajat érdemes hozzáadni.

Hozzávalók

  • 50 dkg darált keksz
  • 2 – 2,5 dl tej
  • 3 evőkanál cukor (porcukor vagy barna cukor is lehet)
  • 2-3 evőkanál kakaópor
  • 10-15 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés

A darált kekszet, a tejet, a cukrot és a kakaóport masszává dolgozzuk. Ha közben úgy érezzük, hiányzik még belőle cukor vagy kakaópor, pótoljuk, majd kicsi golyókat formálunk belőle a kezünkkel. Végül pedig beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Akár azonnal is fogyasztható, de betehetjük néhány órára a hűtőbe tálalás előtt.

Tipp: Megbolondítható egy marék mazsolával, két evőkanál lekvárral vagy rumaromával.

Meggyes kókuszgolyó kávéval és csokival

A kávéimádók abszolút kedvence.

Hozzávalók

  • 50 – 60 dkg darált keksz
  •  4- 5 evőkanál cukor
  • 2-3 dl kávé
  • 4 evőkanál kakaópor
  • 1 tábla csokoládé
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 10-15 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés

Ennél a receptnél ajánlott először kimagozni a meggybefőttet, majd leszűrni a levét. A levet pedig összeönteni a már kihűlt kávéval és félretenni. Ezután egy nagy tálba belehelyezhetők a száraz hozzávalók, úgy, mint a darált keksz, az apróra vágott vagy lereszelt csokoládé, a kakaópor és a cukor. Ha ez megvan, hozzáönthetjük a kávés-meggyleves elegyet. Csak annyit, amennyit a hozzávalók felvesznek. Ezt követően össze kell gyúrni és golyókat formálni a masszából, majd beleforgatni a kókuszreszelékbe és, ha győzzük türelemmel hűtőben pihentetni.  Ekkor jobban összeérnek az ízek.

Tipp: Ha bizonytalanok vagyunk, hogy megfelelő lesz-e az állag, vagy koffeinfüggőként több kávét szeretnénk beletölteni, célszerű dupla adagra való darált kekszet vásárolni. Mert így hozzápótolhatunk, ha lágyra sikerülne a tészta.

Diós-fahéjas variáció narancs – és citromhéjjal

Ez a megoldás kicsit a karácsonyi sütikre emlékeztet, de bármilyen alkalomkor megállja a helyét.

Hozzávalók

  • 50 dkg darált keksz
  • 3 evőkanál cukor
  •  25 dkg darált dió
  • 1 -2 evőkanál fahéj
  • 2-3 dl tej
  • fél narancs reszelt héja (kisebb méretű)
  • 2-3 késhegynyi reszelt citromhéj
  • 10 – 15 dkg kókuszreszelék a forgatáshoz

Elkészítés

Az előzőekhez hasonló módon gyúrjuk masszává a hozzávalókat. Viszont a fahéjjal és a reszelt héjakkal óvatosan bánjunk. Kis adagokban adjuk hozzá az alaphoz, mert könnyedén intenzív ízt kapunk. Ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges az összes, akkor természetesen ne sajnáljuk belőle a fahéjat, citromhéjat és narancshéjat sem. Sőt a narancs facsart levével még különlegesebbé tehetjük ezt a receptet.

Tipp: Ehhez a változathoz is jól illik a kávé vagy akár a baracklekvár. Ha kávét is szeretnénk hozzáönteni, értelemszerűen csökkentsük a tej mennyiséget, különben nem lesz jól formálható a massza.