Egy ínycsiklandó és laktató étel recept: sült csülök

2022. nov. 28. Bálint Ildikó

Egy hagyományos ropogósra sült bőrös csülök receptet szeretnék megosztani veletek, ami isteni fogás lehet akár egy ünnepi ebéd, vagy vacsora alkalmával is. Ha van rá lehetőség, hogy kemencében készítsük el, még fantasztikusabb ételt varázsolhatunk az asztalra.

Maga a csülök, mint alapanyag a zsírossága, bőrössége miatt megosztó, de így elkészítve biztos sikert arat mindenki számára. Hosszú, idő alatt készül el, de szerencsére nem kell vele sokat foglalkozni.

Hozzávalók

  • 1 egész csülök (lehet hátsó és első is)
  • 20 szem fekete szemes bors
  • 4-5 babérlevél
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • sertéssült fűszersó

Veszünk egy hatalmas fazekat, ebbe a megmosott megtisztított csülköt beletesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje. A főzővízbe tesszük a babérlevelet, sót, borsot, illetve a fokhagyma gerezdeket egyben.

A csülök méretétől függően 3-3.5 órát főzzük, kis lángon. Akkor jó, ha a villa már könnyen beleszalad. A léből kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni. Ezután egy nagy vágódeszkán kiszedjük a csontot belőle, erre nem lesz szükség.  A csülköt feldaraboljuk 2-3 nagyobb darabra. Ez a művelet a sütés előtti napon is elvégezhető, a húst ez esetben sütésig hűtőben tároljuk.

A csülköket bőrrel lefelé egy tűzálló tálba tesszük, a tetejét megszórjuk a fűszersóval.

200 fokra melegített sütőbe toljuk, és kb. 1 órát sütjük, hogy a hús megsüljön, közben sörrel lehet locsolgatni. Ezután megfordítjuk, hogy a bőr legyen felül és visszatoljuk a sütőbe még 1-1,5 órára. Közben sörrel locsolgatva a bőrét ropogós aranysárgára sütjük.

Tehetünk mellé hagymát, illetve krumplit ez esetben „pékné” módra.

Köretnek krumpli illik hozzá, hagymás zsírral törve. Illetve a párolt lilakáposzta is tökéletes választás, de akár kenyérrel, sok savanyúsággal is isteni.

Jó étvágyat kívánok!