Egy igazi karácsonyi finomság, a mézeskalács

2022. dec. 22. Bálint Ildikó

Az adventi készülődés elmaradhatatlan finomsága a mézeskalács, amely egyaránt élmény az elkészítése és igazi ünnepi finomság.

Millió mézeskalács recepttel találkozhatunk az interneten. Számomra azért kedves a következőkben leírt recept, mert évek óta jól bevált és az itt felsorolt mennyiség pont annyi mézeskalácsot ad ki, hogy kijöjjön belőle egy takaros házikó és kb. 30-40 darab mézeskalács, amely a gyerekek nagy kedvence. Így, ha házikót nem akarunk éppen készíteni, akkor a leírt mennyiség felezhető.

Hozzávalók

  • 0,5 kg méz
  • 10 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 kg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 db tojás
  • 1 csipet só

Tipp

Ha véletlen nincs mézeskalács fűszerkeverék, akkor sincs ok aggodalomra, mert a következőkkel helyettesíthető:

  • 10g őrölt fahéj
  • 10g őrölt szegfűszeg

Fontos, hogy ne fűszerezzük túl, mert a túlzásba vitt fűszerek csípős ízt tudnak okozni, én már jártam úgy és akkor nem lesz finom.

A hozzávalókból kemény, de jól formázható tésztát kell gyúrni. Szánjuk rá az időt és legalább egy fél órát pihentessük hűtőben, mert különben ragadós lesz a tészta és nehéz vele bánni. Tegyük fóliába és várjunk vele egy kicsit.

3-5 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát. A tészta szaggatás kisebb-nagyobb gyerekeknek egyaránt élmény. Nálunk a 3 éves gyerkőc ugyanolyan örömmel végzi, mint a 9 éves.

Nem beszélve arról, ha még díszíteni is fogjuk. Nálunk ez most elmaradt, mert éreztük, hogy elfogy díszítés nélkül is, de legközelebb mindenképp díszíteni fogjuk.