
2022. dec. 22. Bálint Ildikó
Az adventi készülődés elmaradhatatlan finomsága a mézeskalács, amely egyaránt élmény az elkészítése és igazi ünnepi finomság.
Millió mézeskalács recepttel találkozhatunk az interneten. Számomra azért kedves a következőkben leírt recept, mert évek óta jól bevált és az itt felsorolt mennyiség pont annyi mézeskalácsot ad ki, hogy kijöjjön belőle egy takaros házikó és kb. 30-40 darab mézeskalács, amely a gyerekek nagy kedvence. Így, ha házikót nem akarunk éppen készíteni, akkor a leírt mennyiség felezhető.
Hozzávalók
- 0,5 kg méz
- 10 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
- 1 kg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 db tojás
- 1 csipet só
Tipp
Ha véletlen nincs mézeskalács fűszerkeverék, akkor sincs ok aggodalomra, mert a következőkkel helyettesíthető:
- 10g őrölt fahéj
- 10g őrölt szegfűszeg
Fontos, hogy ne fűszerezzük túl, mert a túlzásba vitt fűszerek csípős ízt tudnak okozni, én már jártam úgy és akkor nem lesz finom.
A hozzávalókból kemény, de jól formázható tésztát kell gyúrni. Szánjuk rá az időt és legalább egy fél órát pihentessük hűtőben, mert különben ragadós lesz a tészta és nehéz vele bánni. Tegyük fóliába és várjunk vele egy kicsit.
3-5 mm vastagra nyújtsuk ki a tésztát. A tészta szaggatás kisebb-nagyobb gyerekeknek egyaránt élmény. Nálunk a 3 éves gyerkőc ugyanolyan örömmel végzi, mint a 9 éves.
Nem beszélve arról, ha még díszíteni is fogjuk. Nálunk ez most elmaradt, mert éreztük, hogy elfogy díszítés nélkül is, de legközelebb mindenképp díszíteni fogjuk.