Egy falatnyi India – Így készül a híres tandoori csirke

2022. okt. 02. Diós Anita

A tandoori csirke egy fűszeres, rendkívül ízletes és omlós húsétel, amelyet egy Kundan Lal Gujral nevű szakács és vendéglátós alkotott meg. Sokan talán nem is gondolnák, miről kapta az étel a nevét.

A tandoori csirkével napjainkban már szinte a világ minden pontján találkozhatunk, hiszen különösen a keleti ízekkel dolgozó éttermekben az egyik nagy közönség kedvenc éppen ez az omlós, fűszeres, jellegzetes színű finomság.

Legjobb tudomásunk szerint – sok egyéb, máig ismert és kedvelt fogás mellett – az újonnan megalakult Pakisztán Pandzsáb tartományából 1947-ben Delhi környékére menekült Kundan Lal Gujral szakács és vendéglátós nevéhez fűződik a tandoori csirke „megalkotása”.

Nevét a szárnyasból készült eledel nem másról kapta, mint egy, a régióban hagyományosnak tekinthető kemencéről, amely hagyományosan első pillantásra talán inkább egy gyűrűs kútra emlékeztet, s amelynek a neve „tandoor”. A tandoor kemence manapság már többféle formában és alakban is megtalálható, azonban továbbra is szinte mindig igaz rá, hogy agyagból készül.

Jó hír azonban, hogy tandoori csirkét akár ilyen speciális kemence nélkül is lehet készíteni – alább be is mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók a tandoori csirkéhez

  • Négy-négy darab csirke alsó-, illetve felsőcomb (a bőrt távolítsuk el róla)
  • 2 evőkanál étolaj
  • teáskanálnyi a következő fűszerekből: köménymag, koriander, kurkuma, cayenne bors, garam masala, őrölt pirospaprika
  • Egy teáskanál só
  • teáskanálnyi frissen reszelt vagy aprított gyömbér
  • gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál citromlé
  • Egy csésze natúr joghurt

A tandoori csirke elkészítése (grillen, vagy a sütőben)

Egy kisebb serpenyőben vagy lábasban olajon pirítsuk meg a fűszereket. Gyakori kevergetésre, és nagyjából két-három percnyi aktív pirításra lesz szükség, amit követően a gázról levéve hagyjuk lehűlni az olajos fűszerkeverékünket.

Második lépésként a lehűlt olajos fűszerkeveréket keverjük el egyenletesen a joghurttal, majd keverjük hozzá a citromlét, gyömbért, sót és fokhagymát is.

Vágjunk bátran viszonylag mély csíkokat a csirkehúsba, majd marináljuk az elkészült joghurtos szószunk segítségével a hűtőben néhány (5-8) órán át.

Grillezés előtt csepegtessük le a felesleges szószt a csirkéről, majd a grillrácson vagy sütőpapírral bélelt tepsiben (ha nem sütőben készítjük, akkor lefedve) először magas – sütőben mintegy 200 fokos – hőmérsékleten süssük szép barnára. Ezután alacsonyabb – sütőben nagyjából 180 fokos – hőmérsékleten 20-40 perc alatt süssük puhára a húst.