Egészséges energia utánpótlás – müzliszeletek házilag készítve

2021. aug. 30. Fodor Andrea

Aki gyakran sportol, kirándul vagy szívesen végez hasonló tevékenységeket, az tudja, hogy egy táskában megbújó müzliszelet életmentő lehet. Nem mindig van ugyanis megfelelő helyzet egy szendvics vagy komolyabb étkezés lebonyolítására ilyen környezetben.

Azt viszont már kevesebben tudják, hogy viszonylag egyszerűen elkészíthetjük saját magunk is kedvenc kirándulós csemegénket otthoni körülmények között is. Ehhez hoztunk néhány változatot, melyeket mindenképpen érdemes kipróbálnunk.

Banános-almás müzliszelet

Hozzávalók

  • 1 közepes alma
  • 2 banán
  • 10 dkg durvább szemű zabpehely
  • 5 dkg tetszőleges aszalt gyümölcs
  • 5 dkg napraforgómag (előzőleg megpirítva)
  • vanília kivonat
  • 2 ek. méz
  • 2 ek. kókuszolaj

A magokat érdemes előzőleg megpirítani, a gyümölcsöket pedig pépesíteni. Ezután az összes hozzávalót alaposan összekeverjük egy tálban, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk kb. 1-1,5 cm vastagságban. 20-25 perc alatt készre sül. Kihűlés után könnyedén fel tudjuk szeletelni és egyenként papírba csomagolva tudjuk tárolni – később fogyasztani.

Mogyoróvajas müzliszelet

Hozzávalók

  • 4 ek. mogyoróvaj
  • 4 ek. méz
  • 10 dkg zabpehely
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt

Először a mogyoróvajat melegítsük homogén keverékké a mézzel. Ehhez fokozatosan adjuk hozzá a többi hozzávalót. A kész keveréket simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe és kb. 15 percig süssük. Kihűlés után szeleteljük és csomagoljuk.

Bögrés magvas müzliszelet

Hozzávalók

  • 2 bögre mandula, dió, mogyoró keverék ízlés szerinti elosztásban
  • ½ bögre aszalt gyümölcs
  • 3 ek nem sózott tökmag
  • 2 ek szezámmag
  • fél bögre zabpehely
  • 1 ek mogyoróvaj
  • ¼ bögre juharszirup vagy méz, esetleg agave szirup
  • ízlés szerint vanília kivonat és fahéj

A dióféléket és a magokat érdemes a finomabb íz érdekében kicsit megpirítani. A mogyoróvajat keverjük el a választott édesítővel – ha szükséges kicsit melegítsük össze őket. Ezután a folyós keverékhez adjuk hozzá a fűszereket, majd fokozatosan a többi hozzávalót is. Előmelegített és papírral bélelt tepsibe simítjuk, majd nagyjából 30 perc alatt készre sütjük.

Az alapkoncepció mindegyik receptnél látszik, valamilyen édesítőt keverünk némi zsiradékkal és fűszerekkel – ehhez adjuk a tetszőlegesen választott magvakat és aszalt gyümölcsöket. Legtöbb esetben ezeket sütőben kell készre sütni és utána szeletelni. Aki nagyon hedonista, az olvasztott csokoládéval is bevonhatja az elkészült szeleteket. Érdemes papírba csomagolva porciózni és úgy magunkkal vinni a legközelebbi kirándulásra.