Daifuku mochi – a Távol-Kelet egyik kedvence akár a mikróban is elkészülhet

2021. nov. 02. Diós Anita

A mochi alapvetően rizslisztből készülő, általában azukibab-pasztával töltött, ragacsos, édes desszert, amely különösen Japánban vált ismertté és közkedveltté. Bár a hagyományos módszerrel igen fárasztó és hosszadalmas a mochi előállítása, otthoni megoldással is hasonlóan finom és izgalmas édesség készíthető.

A mochi készítés otthoni körülmények között rövid (alig fél-háromnegyed órás), egyszerű folyamat, azonban számolni kell azzal, hogy a még készülő mochi bizony nagyon ragacsos, és a keményítővel is valószínűleg „koszolódik” majd a konyha.

Az alapanyagok kiválasztásánál arra ügyeljünk, hogy a vásárolt babpaszta mindenképpen a desszertekhez is használható édes, azukibabból készült konzerv legyen, míg a rizsliszt fontos, hogy glutént tartalmazzon.

A babpaszta egyébként helyettesíthető más töltelékkel is, azonban a tapasztalat szerint érdemes inkább szilárdabb tölteléket választani. Az úgynevezett hawaii mochiban például mogyoróvaj van, de szilárdabb jam vagy csokoládékrém is kerülhet bele.

Ugyancsak kedvelt szezonális csemege Japánban, amikor a mochiban legbelül friss eper van, amit babpaszta vesz körül.

Hozzávalók nagyjából egy tucat mochihoz

 • Háromnegyed csésze ragacsos rizsliszt (gluténtartalmú)
 • Háromnegyed csésze víz
 • Negyed csésze cukor
 • Másfél csésze édes vörösbab paszta
 • Jó fél csésze keményítő a mochi formázásához, nyújtásához, kezeléséhez
 • Igény szerint fél teáskanál céklaporral, jó minőségű matcha porral, vagy akár pár csepp ételfestékkel színesíthető is a mochi
 • 10-14 szem eper (csak akkor, ha azt is szeretnénk tenni a töltelékbe, de egyébként elhagyható)

Elkészítés

 1. Egy közepes méretű tálban keverjük össze a rizslisztet és a cukrot, majd adjuk hozzá a vizet, és keverjük csomómentesre. Ekkor lehet hozzáadni a színezésre szánt alapanyagokat is, de természetesen ez elhagyható.
 2. A tálat fedjük le viszonylag lazán frissentartó fóliával (természetesen semmiképpen nem alufóliával!), mielőtt a mikrohullámú sütőbe helyezzük. 1100w-os teljesítményen melegítsük egy percig, vagy ha a mikró csak 900w-ot tud, akkor másfél percig. Óvatosan, egy ronggyal vagy sütőkesztyűvel megfogva vegyük ki, és keverjük át alaposan, majd ismételjük ezt még egyszer. Harmadjára már elég fél (alacsonyabb teljesítmény esetén kb. egy) percig bent hagyni a mochit.
 3. Ha jól dolgoztunk, akkor minden keverésnél átlátszóbb és ragacsosabb lett a mochi. Nem kell megijedni, ha az első egy-két keverésnél még a nagy része folyékony marad, ugyanis kellő időben meg fog szilárdulni.
 4. Tapasztalni fogjuk, hogy a mikróból frissen kivett, szinte a gyerekek által olyannyira kedvelt slime-ra emlékeztető masszával nem sok mindent lehet kezdeni, így formázás előtt picit hagyjuk lehűlni. (Ez egyébként azért is előnyös, mert a forró mochival amúgy sem volna kellemes érzés babrálni.)
 5. Ha már kézmelegségűre hűlt a massza, egy keményítővel alaposan meghintett felületre kanalazzuk ki a mochit. A tetejét se felejtsük el keményítővel hinteni!
 6. Ezután nyújtsuk vékonyra a masszát, majd tegyük hűtőbe negyed órára.
 7. Ha letelt a tizenöt perc, vegyük elő a mochit, és szaggassunk ki 9 centiméteres kör formákat, lehetőleg úgy hét-nyolc darabot. A megmaradt masszáról szedjük le a felesleges keményítőt, és gyúrjuk újra, majd nyújtsuk ki, és szaggassunk azokból is köröket.
 8. A kiszaggatott mochitésztára kanalazzunk a babpasztából. (A babpasztás rétegre pedig akár egy eperszemet is helyezhetünk.)
 9. Óvatosan csippentsük össze a mochi széleit, hogy a töltelék be legyen bugyolálva, majd kicsit alaposabban is dolgozzuk el a rést. A többi mochi esetében is járjunk el hasonlóan.
 10. Ezután azonnal tálalható a mochi, de hűtőben még egy-két napig el is tárolható.