
2023. febr. 19. Bálint Ildikó
A csokitortának rengeteg fajtája van, a habos csodáktól kezdve az egyszerűbb kivitelig. Most egy nagyon egyszerű, de mégis látványos fajtáját szeretném bemutatni. Hívhatjuk „fakanalas csokitortának is” mivel egy fakanál segítségével fogja a látványosságát megszerezni.
Hozzávalók
- 40dkg liszt
- 10dkg cukor
- 10dkg margarin
- 4tojás
- 3dl tej
- 1csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom lereszelt héja
A mázhoz
- 20dkg teavaj
- 15dkg porcukor
- 5dkg cica kakaó
- 6ek tej
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a tojásokat, a tejet, a sütőport, a sót és a reszelt citromot. Kb. 20perc alatt készre sütjük, 180 fokos sütőben.
Tipp: Ne felejtsük el, hogy a tortaformát előtte vajazzuk ki.
Amikor kivettük a sütőből, azonnal kezdjünk hozzá a fakanállal készülő lyukak kivájásának. Nagyon egyszerű: a fakanál nyelével minél több lyukat csináljuk, hogy a máznak majd legyen hova folynia. Ezt követően elkészítjük a mázat. A hozzávalókat egy fazékban simára összedolgozzuk, majd elkezdjük melegíteni. Nagyon fontos, hogy ne várjuk meg, amíg felforr.
Ha kész, akkor ráöntjük a tésztánkra, úgy, hogy minden lyukba bele tudjon folyni. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a csoki megtudjon dermedni.
A tetejét akár díszíthetjük is torta díszítővel, hogy a gyerekeknek legyen mit leszedegetni róla.
Szeletelés után nagyon látványos tortaszeleteket kapunk.