Csirkemelles gombás-borsós rizottó

2023. jan. 05. Bálint Ildikó

A rizottó egy olasz rizsétel, aminek rengeteg változata létezik. Az általam elkészített és leírt változat egy igen gyorsan elkészíthető recept, tápláló ebéd vagy vacsora lehet és szerintem az egész család kedvence lesz. Nagyon finom, de laktató.

Hozzávalók

  • 20 dkg rizs (most én gyorsrizst használtam az idő hiánya miatt)
  • 50dkg csirkemell
  • 1 üveg csiperke (lehet friss gomba is 20dkg)
  • 1 borsó konzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (egy kiskanál fokhagymakrémi s megteszi)
  • 2dl száraz fehérbor
  • kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • bors

A rizst a tasakon jelzett idő alatt kifőzöm, de lehet 1-2 perccel kevesebb, hogy ropogósabb legyen. Természetesen ízletesebb lesz, ha hagyományos rizst pirítunk, majd húslében kifőzzük, de nálam az idő hiányában az első opció győzött.

A felkockázott hagymát, és a zúzott fokhagymát, egy kis olívaolajon üvegesre sütöm, majd hozzáadom a csirkemellet. Amikor kifehéredett, sózom, borsozom, valamint (ízlés szerint) kakukkfűvel ízesítem, majd felöntöm a két deci fehér borral. Hozzávetőleg 20 percig főzöm, amikor a csirkemell már majdnem puha, akkor mehet bele a gomba, illetve a borsó. Végezetül, ha minden megfőtt, a vajjal összeforgatjuk, majd hozzáadjuk a rizst és együtt még egy-két percig főzzük, vigyázva hogy le ne ragadjon.

Tálalhatjuk a tetején reszelt sajttal, de ez el is hagyható.