Brassói aprópecsenye borsóval

2023. jan. 29. Bálint Ildikó

Egy olyan receptet szeretnék most nektek bemutatni, amit szerintem mindenki ismer és főz, mégis mindenki máshogy csinálja. Kicsit minden recept egyedi. Amit én most megosztok veletek az egy régi családi recept, amit nagyon szeret mindenki főként a gyerekek, és ebben a formában a borsót is megeszik.

Hozzávalók 6-8 személyre

  • 1-1,5 kg sertés comb (már itt megosztó a dolog, van, aki lapockára, tarjára, sőt karajra esküszik, de készül a brassói pulykából, és csirkéből is)
  • 1 kanál mangalica zsír (jó bármilyen zsír csak ne olaj legyen)
  • 3 fej vöröshagyma
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • 1 TV paprika
  • bors
  • majoránna
  • csípős piros arany, aki szereti (vagy egy csipet pirospaprika, nem kell az íze, csak a színe miatt)
  • 1 konzerv zöldborsó (én ezt használom, mivel nem kell sokáig főzni így könnyű vele tervezni, aki frisset szeretne használni annyival hamarabb kell beletenni, hogy a borsó is megfőjön)
  • 3 kiló sütnivaló krumpli

Elkészítés

A hagymát apró darabokra vágjuk, a megolvasztott zsíron üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikát, és a fokhagymát, majd tovább pirítjuk, amikor összeesett, akkor beletesszük az apró csíkokra vágott húst.

Fehéredésig pirítjuk, majd fűszerezzük, só, bors, majoránna, csípős. Tovább pirítjuk, mikor már kezdi elfogyni az összes lé alóla akkor mindig egy pici, de tényleg pici vízzel pótoljuk, a lényeg, hogy a lé ne lepje el. Gyakori kevergetés mellett a húst puhára pároljuk, kb. 1- 1,5 óra alatt. Ha a hús már puha, mehet bele a borsó, ezzel még kb. 5 percet főjön, és készen vagyunk.

Közben a krumplit megpucoljuk azt is kockára vágjuk és bő olajban aranybarnára sütjük. Frissen tányérra szedjük, rátesszük a húst, és forrón tálaljuk, savanyú uborkával isteni.