Bodzából finomat: szörp és lekvár recept

2022. aug. 05. Farkas-Csamangó Tekla

Korábban már írtunk a bodza jótékony hatásairól. Ám ha nemcsak a gyógyító tulajdonságai miatt szereted, hanem az ízéért is bolondulsz, akkor Neked ajánljuk ezt a cikket.  Íme, két egyszerű, de kifejezetten ízletes végeredményt tartogató recept.

Ez a növény többek között azért is kedvelt, mert nagyon sok helyen megél, ugyanakkor különösebb törődést nem igényel. Akár vad körülmények között is megmarad, és könnyen leszedhetjük a virágját vagy a bogyóját mindenféle szakértelem nélkül. Arra azonban minden gyűjtéskor érdemes ügyelni, hogy forgalmas utaktól távoli fáról szüreteljünk. Így kevésbé lesz szennyezett és valóban jótékonyan hat majd. Abban az esetben pedig, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy az előttünk magasodó fa tényleg feketebodza, szedés előtt mindenképp pontosan járjunk utána a növény kilétének!

E néhány fontos információ után, lássuk végre az ígért recepteket.

Bodzaszörp

A bodzavirágból készített szörp jó náthára, köhögésre, lázra, és az egész család kedvenc itala lehet még télen is!  A virág általában május-júniusban szedhető.

Hozzávalók

  • 30db bodzavirág
  • 4kg cukor
  • 6l víz
  • 100g citromsav
  • 4db citrom
  • ½ kávéskanál borkén

Elkészítés

5 liter vizet 3,5 kilogramm cukorral felforralunk. Ezután a maradék fél kiló cukrot karamellizáljuk, majd óvatosan hozzátesszük a maradék vizet, apránként, hogy el tudjuk keverni.

Ha ezzel végeztünk, összeöntjük a két oldatot és összeforraljuk. Amikor a cukros szirup kihűlt, hozzáadjuk a bodzavirágokat, a szeletekre vágott citromot, a citromsavat és a borként. Ezt az elegyet öt napig hagyjuk állni. Naponta megkeverjük, majd az ötödik nap végén leszűrjük, és tiszta üvegekbe töltjük. 

Az üvegek és a keverőkanál tisztaságára nagyon ügyeljünk, mert a szörp egy kis szennyeződéstől is tönkremehet.

Tipp1: Már az elkészítésnél megfűszerezhetjük a szörpöt egy kis levendulával vagy mentával, ám ezeket csak az utolsó 2-3 napra rakjuk az italhoz. Ízlésünk szerint változhat a mennyiség, de érdemes legalább 3-4 szál mentát és/vagy levendulát beletenni.

Tipp2: Ha nem vagy benne biztos, hogy ízlene, szedd kisebb adagokra és úgy kísérletezz. Vagy egyszerűen csak akkor ízesíts, ha már kész a szörp, és inni szeretnéd.

Bodzabogyó lekvár

Frissítő finomság nyár végén, vitaminbomba télen. A bodza bogyója augusztusban és szeptemberben szedhető. Persze, mint minden gyümölcs érése, ez is időjárás függő.

Hozzávalók

  • 1 kg érett sötétlilás vagy fekete bodzabogyó
  • ½ kg kristálycukor
  • 3 -4 dl víz

Elkészítés

A vizet a cukorral felforraljuk és szirupot főzünk belőle. A megmosott, leszemezett bodzabogyókat hozzáadjuk, és addig főzzük, amíg elég sűrű, de még azért folyékony – lekvár állagú nem lesz. Ha zavarnak a magok még a főzés előtt átpasszírozhatjuk a bogyókat egy szitán.

Ezek után a forró lekvárt tiszta üvegbe töltjük, majd körülbelül tíz percre fejtetőre állítjuk. Így légmentesen fognak zárni az üvegek. Ezt követően már dunsztolhatjuk is őket: letakarva párnák, takarók vagy konyharuhák között hagyjuk lassan kihűlni az üvegekbe rakott masszát.

Tipp3: Vegyes lekvárt is főzhetünk. Almával és egy kis fahéjjal nagyon finom.

Kb. 50-70 dkg almát hámozzunk meg és reszeljünk le, majd adjuk hozzá a fahéjat ízlésünknek megfelelően. Ezt főzzük össze a bodzabogyókkal, ekkor már a fent leírtak szerint járhatunk el. Ha szeretsz új dolgokat kipróbálni, megéri más gyümölcsökkel is összefőzni, ám ilyenkor az arányok változhatnak. Ezt nem árt szem előtt tartani.