Baconbe tekert sertésszűz, gombamártással

2023. febr. 24. Bálint Ildikó

Ha már unod, a rántott hús, pörkölt kombinációt, és valami igazán finomat és nem túl drágát szeretnél ebédre, vagy vacsorára, de akár vendégeket vársz és keresel valami nem szokványos fogást, ezzel a sertésszűz recepttel biztosan nem lősz mellé. Elkészíteni sem egy nehéz dolog, ráadásul körettel gombamártással együtt, egy óra alatt megvan.

Hozzávalók a húshoz

  • 2 szép egész sertésszűz, kb. 1kg (ez 6-8 személyre lesz elegendő)
  • 16 szelet bacon
  • bors
  • zöldfűszerek ízlés szerint (kakukkfű, majoránna, borsikafű passzol leginkább)
  • fokhagyma
  • olívaolaj

A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk, hogy 4 nagyjából egyforma darabot kapjunk, ami majd kényelmesen elfér egy magas falú tepsiben. Az olívaolajba keverjük a fűszereket, só, bors, zöldfűszerek, zúzott fokhagyma. Ha van időnk, akkor ezt előző nap megtehetjük, ez esetben letakarva hűtőben pihentessük sütésig.

Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, és ebben a szüzeket körbe sütöm, nem kell nagyon barnára, lényeg hogy a szaftja ne tudjon kifolyni, le legyen zárva egy kéreggel a hús minden oldalról. Kivesszük, majd, ha hűlt egy kicsit körbetekerjük a baconnel és a tepsibe helyezzük.

A maradék fűszeres olajat, illetve amiben sült ráöntjük. Egy alufóliával lefedve a sütőbe toljuk, 180 fokon kb. 15 percet sütjük, majd fólia nélkül ízlés szerint, megpirítjuk a bacont rajta, szintén 15-20 perc alatt. Aki szaftosabban szereti, az a fólia alatt sütést el is hagyhatja, így omlósabb, viszont szaftosabb lesz a szűz. Közben elkészítjük a köretet és a mártást.

Köretnek rizs, bulgur, vagy a krumpli bármilyen formában (tört, krokett, sült) legutóbb kukoricás rizzsel készült nálunk.

A gombamártáshoz

50 dkg friss gomba (én most csiperkét használtam, de laskagomba, vagy bármi jó, amit szeretünk). Lehet üveges is, de a friss gomba mindig igazán finom.

  • 1 fej vöröshagyma
  • vaj
  • petrezselyem zöld
  • bors
  • liszt
  • 2 dl húsleves alaplé, vagy kocka
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 dl főzőtejszín

A gombát megtisztítjuk ízlés szerint méretre vágjuk, nem kell túl apróra. A hagymát viszont nagyon apróra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Egy kevés vajon megpirítjuk a hagymát, majd mehet rá a gomba és a só, bors, ha egy kis levet engedett mehet bele a bor.

Ha az alkohol elpárolog belőle, akkor mehet hozzá az alaplé, vagy 2dl víz és a leveskocka. Ha a gomba már megpuhult, akkor mehet bele a liszttel kikevert tejszín, és végül a petrezselymet is beletesszük. Jól besűrítjük, és készen is vagyunk.

Jó étvágyat hozzá