
2023. febr. 24. Bálint Ildikó
Ha már unod, a rántott hús, pörkölt kombinációt, és valami igazán finomat és nem túl drágát szeretnél ebédre, vagy vacsorára, de akár vendégeket vársz és keresel valami nem szokványos fogást, ezzel a sertésszűz recepttel biztosan nem lősz mellé. Elkészíteni sem egy nehéz dolog, ráadásul körettel gombamártással együtt, egy óra alatt megvan.
Hozzávalók a húshoz
- 2 szép egész sertésszűz, kb. 1kg (ez 6-8 személyre lesz elegendő)
- 16 szelet bacon
- só
- bors
- zöldfűszerek ízlés szerint (kakukkfű, majoránna, borsikafű passzol leginkább)
- fokhagyma
- olívaolaj
A húsokat megmossuk, szárazra töröljük, kettévágjuk, hogy 4 nagyjából egyforma darabot kapjunk, ami majd kényelmesen elfér egy magas falú tepsiben. Az olívaolajba keverjük a fűszereket, só, bors, zöldfűszerek, zúzott fokhagyma. Ha van időnk, akkor ezt előző nap megtehetjük, ez esetben letakarva hűtőben pihentessük sütésig.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítek, és ebben a szüzeket körbe sütöm, nem kell nagyon barnára, lényeg hogy a szaftja ne tudjon kifolyni, le legyen zárva egy kéreggel a hús minden oldalról. Kivesszük, majd, ha hűlt egy kicsit körbetekerjük a baconnel és a tepsibe helyezzük.
A maradék fűszeres olajat, illetve amiben sült ráöntjük. Egy alufóliával lefedve a sütőbe toljuk, 180 fokon kb. 15 percet sütjük, majd fólia nélkül ízlés szerint, megpirítjuk a bacont rajta, szintén 15-20 perc alatt. Aki szaftosabban szereti, az a fólia alatt sütést el is hagyhatja, így omlósabb, viszont szaftosabb lesz a szűz. Közben elkészítjük a köretet és a mártást.
Köretnek rizs, bulgur, vagy a krumpli bármilyen formában (tört, krokett, sült) legutóbb kukoricás rizzsel készült nálunk.
A gombamártáshoz
50 dkg friss gomba (én most csiperkét használtam, de laskagomba, vagy bármi jó, amit szeretünk). Lehet üveges is, de a friss gomba mindig igazán finom.
- 1 fej vöröshagyma
- vaj
- petrezselyem zöld
- só
- bors
- liszt
- 2 dl húsleves alaplé, vagy kocka
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 dl főzőtejszín
A gombát megtisztítjuk ízlés szerint méretre vágjuk, nem kell túl apróra. A hagymát viszont nagyon apróra vágjuk, a petrezselymet felaprítjuk. Egy kevés vajon megpirítjuk a hagymát, majd mehet rá a gomba és a só, bors, ha egy kis levet engedett mehet bele a bor.
Ha az alkohol elpárolog belőle, akkor mehet hozzá az alaplé, vagy 2dl víz és a leveskocka. Ha a gomba már megpuhult, akkor mehet bele a liszttel kikevert tejszín, és végül a petrezselymet is beletesszük. Jól besűrítjük, és készen is vagyunk.
Jó étvágyat hozzá