Mennyei finomság az egész családnak – Az eredeti belga gofri receptje

2022. szept. 09. Diós Anita

Az eredeti belga gofri nem igényel semmilyen különlegesebb ízesítést, szirupot vagy körítést ahhoz, hogy fenséges csemege legyen, hiszen önmagában is gazdag ízvilágú, kívül roppanós, belül mesésen puha édességről van szó. De hogyan is készül ez a világszerte ismert és kedvelt csemege?

A belga gofri jó pár dologban eltér az amerikai változattól, de az alapok azért hasonlóak, így némi plusz munkával bátran nekiláthatnak azok is az elkészítésének, akik még csak a „tengeren túli” gofrit sütötték eddig. Az egyik legfontosabb eltérés a két gofri között egyébként az, hogy a belga gofri – legalábbis hagyományosan – minden esetben élesztővel, és nem sütőporral készül. Emellett pedig tésztájába nagykristályos cukor kerül, ami nem olvad el teljesen a sütés közben sem.

Ahogyan az amerikai gofrit, úgy a belga gofrit is kínálhatjuk juharsziruppal, gyümölcsökkel (főleg bogyósok illenek hozzá), mézzel, lekvárral, fagylalttal, illetve gyümölcsös, karamellás, vagy éppen csokoládés öntettel. Sőt, akár olvasztott csokiba is márthatjuk az egyik oldalát, ha valami egészen különleges desszerttel szeretnénk meglepni magunkat, barátainkat vagy családunkat. Ellenben ez a gofri önmagában is van elég izgalmas ahhoz, hogy még különösebb feltétre vagy szirupra se legyen szüksége a tökéletességhez.

Hozzávalók

  • 300 + 200 gramm finomliszt
  • Kettő egész (M méretű) tojás
  • 80 gramm kristálycukor
  • 150 ml víz
  • 175 gramm felkockázott vaj szoba-hőmérsékletre melegítve + 15 gramm puha, szoba-hőmérsékletű vaj
  • Kettő teáskanál porélesztő
  • 220 gramm nagykristályos, hőre sem olvadó cukor (jégcukor néven kereshetjük a boltokban)

Elkészítés

Langyos-kézmeleg vízben oldjuk fel a porélesztőt. (Vigyázzunk arra, hogy a túl forró víz „elpusztítja” az élesztőnket!)

Készítsünk elő egy keverőtálat, és helyezzünk bele 300 gramm lisztet, valamint 80 gramm kristálycukrot. Keverjük hozzá az élesztős vizet, a 15 gramm vajat, illetve a kettő darab tojást. A tésztát addig kell kevergetni (vagy kézzel összedolgozni), amíg egységes, ragacsos állagot nem nyer.

Ekkor helyezzük rá a maradék 200 gramm lisztet és a felkockázott, szoba-hőmérsékletű, 175 grammnyi vajat. Még ne keverjük el! Hagyjuk a tésztát így kelni maximum fél, de minimum bő negyed óráig.

Ekkor lehet kézzel összedolgozni az utóbb hozzáadott összetevőkkel. A cél, hogy immár jól formázható, nem ragacsos tészta kerüljön ki a kezünk alól. Szükség esetén kevés liszt még kerülhet bele, de túlzásba ne essünk ezzel…

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ujjnyi vastagra, majd szórjuk rá a jégcukrot. Csavarjuk fel a kinyújtott, cukrozott felületű tésztát egy kis hengerré, majd vágjunk belőle kb. másfél vagy kétujjnyi vastag szeleteket. Ezeket letakarva hagyjuk kelni negyed órán át.

A felmelegített gofrisütő közepére helyezve süssük ki a „tésztaszeleteket”. Akkor lesz igazán jó a belga gofri, ha a külseje aranybarna, a jégcukor kissé karamellizálódik, miközben belül a desszert még kellemesen puha.

Ekkor vegyük ki, és szoba-hőmérsékleten hagyjuk kissé lehűlni tálalás előtt.