Aranygaluska, ahogy a menzán készítették

2022. jan. 31. Bálint Ildikó

Az aranygaluska története hosszúra nyúlik vissza, már Jókai Mór is tett említést róla, melyben igazán méltatta a finom ételt, amelynek a szó szerinti galuskához nem sok köze van. Helyette egy kelt tésztáról beszélünk, amely gombócok formájában kerül a tányérra. Ízesítésére számtalan variáció létezik, a lekvártól a fahéjig.

Akitől nem áll távol a menzás étkezés, az biztos, hogy találkozott már vele, mivel közkedvelt az üzemi étkezésben. Elkészítése legalább két órát vesz igénybe, így csak akkor kezdjünk bele, ha rászánjuk ezt az időt. Cserébe viszont egy isteni desszertet kapunk, ami egy laktatóbb levessel, akár főételként is megállja a helyét.

Nézzük mire lesz szükségünk hozzá.

Hozzávalók 8 személyre

A tészta elkészítéséhez

  • kb. fél kg liszt
  • 2dkg élesztő
  • 7dkg jó minőségű vaj
  • 3dl tej
  • 1 evőkanálnyi cukor
  • 2 tojássárgája

A forgatáshoz

  • 30dkg darált dió
  • 15-20dkg cukor
  • 15dkg vaj

A vaníliás sodóhoz

  • 7dl tej
  • 4 tojássárgája
  • vaníliás cukor
  • vanília paszta
  • 6dkg cukor
  • 1 ek. liszt

Elkészítés

Elsőként a lisztet egy tálba szitáljuk. Ezt követően az élesztőt langyos, cukros tejben elmorzsoljuk és felfuttatjuk. A vajat pedig megolvasztjuk, amit a két tojássárgával és a felfuttatott élesztővel együtt hozzáadunk a liszthez. A tésztát hólyagosra dagasztjuk.

Tipp: a tojás méretétől függően még plusz lisztet még felvehet!

A tésztát lisztezett felületre tesszük és kétszeresére kelesztjük, ez kb. 30-40 perc. Ha megkelt ujjnyi vastagra, kb. 1 centire kinyújtjuk és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk (2-3 cm-es átmérőjű).

Közben egy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk. A diót és a cukrot összekeverjük. A vajat folyékonyra olvasztjuk, hogy tudjunk vele dolgozni.

Fogjuk a kiszaggatott pogácsákat, beleforgatjuk először a megolvasztott vajba, majd pedig a cukros dióba. Szorosan egymás mellé a formába helyezzük őket.

Ha eddig készen vagyunk, akkor előmelegített sütőben, 200 fokon, lehetőleg alsó-felső sütésen, alufóliával befedve betesszük a sütőbe.

Tipp: az alufólia azért fontos, hogy elkerüljük, hogy a dió megégjen. Kb. 30 percig süljön fólia alatt, majd további 10 perc alatt pirítsuk aranybarnára.

Mialatt sül, készítsük el az elmaradhatatlan vanília sodót. A tejet a vanília pasztával felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábasban kikeverjük a tojásokat a cukorral és a liszttel. Lassan adagolva adjuk hozzá a vaníliás tejet, kislángon besűrítjük. Ne várjuk meg, hogy puding sűrűségű legyen.

Ha minden kész és hűlt egy kicsit, akkor széttépkedjük a galuskát és már önthetjük is nyakon a krémes vaníliasodóval.

Jó étvágyat hozzá!