
2023. febr. 13. Bálint Ildikó
Az alma minden évszakban elérhető egészséges és finom gyümölcsünk. Ráadásul isteni almás pitét lehet belőle sütni, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek.
Hozzávalók a tésztához
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 10-15 dkg zsír
- 1 csomag sütőpor
- 2 dl tejföl
- 1 csipet só
Hozzávalók az almás töltelékhez
- 1-1,5 kg reszelt alma
- 2 ek. cukor
- 1 tk. vaj
- fahéj
+ darált keksz a tésztára
A lisztet, cukrot, sót és a sütőport összekeverjük, zsírral elmorzsoljuk, a tejföllel összekeverjük. Legalább egy félórára a hűtőbe tesszük, közben elkészíthetjük a tölteléket. A lereszelt almát a cukorral fedő alatt puhára pároljuk, hozzáadjuk a vajat.

Tipp: A vaj azért szükséges, mert krémesebb állagúvá varázsolja a tölteléket.
A tésztát kétfelé választjuk. Ez a tésztamennyiség egy kisebb, kb. 20X30-as méretű tepsihez elegendő, ha nagyobb tepsink van, akkor célszerű megduplázni a leírt mennyiségeket. A tészta egyik felét kinyújtjuk és a kivajazott-kilisztezett tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk. Szórjunk rá darált kekszet, simítsuk rá a tölteléket.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. Ezt szintén megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét, majd tojással lekenjük. 180 fokon sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép aranybarnára pirul a teteje.

Ne szeleteljük egyből, mert akkor könnyen törik, várjuk meg, amíg kihűl.
Jó étvágyat