Almás pite recept

2023. febr. 13. Bálint Ildikó

Az alma minden évszakban elérhető egészséges és finom gyümölcsünk. Ráadásul isteni almás pitét lehet belőle sütni, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek.

Hozzávalók a tésztához

  • 40 dkg finomliszt
  • 10 dkg cukor
  • 10-15 dkg zsír
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • 1 csipet só

Hozzávalók az almás töltelékhez

  • 1-1,5 kg reszelt alma
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. vaj
  • fahéj

+ darált keksz a tésztára

A lisztet, cukrot, sót és a sütőport összekeverjük, zsírral elmorzsoljuk, a tejföllel összekeverjük. Legalább egy félórára a hűtőbe tesszük, közben elkészíthetjük a tölteléket. A lereszelt almát a cukorral fedő alatt puhára pároljuk, hozzáadjuk a vajat.

Tipp: A vaj azért szükséges, mert krémesebb állagúvá varázsolja a tölteléket.

A tésztát kétfelé választjuk. Ez a tésztamennyiség egy kisebb, kb. 20X30-as méretű tepsihez elegendő, ha nagyobb tepsink van, akkor célszerű megduplázni a leírt mennyiségeket. A tészta egyik felét kinyújtjuk és a kivajazott-kilisztezett tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk. Szórjunk rá darált kekszet, simítsuk rá a tölteléket.

A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráhelyezzük a töltelékre. Ezt szintén megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét, majd tojással lekenjük. 180 fokon sütjük kb. 30-40 percig, amíg szép aranybarnára pirul a teteje.

Ne szeleteljük egyből, mert akkor könnyen törik, várjuk meg, amíg kihűl.

Jó étvágyat