Ahogyan én készítem a rakott zöldbabot

2022. nov. 12. Bálint Ildikó

A rakott ételek a mai napig népszerűek, köszönhetően annak, hogy gyorsan laktató és finom ételeket tudunk varázsolni a segítségükkel. Ráadásul többféleképpen variálhatjuk, különböző zöldségekkel rétegezhetjük a rakott ételeket. Sőt, egyaránt készíthető húsos és húsmentes változatban is, aszerint, hogy épp ki mit szeret.

Most hagyományos rakott ételt szeretnék bemutatni, amelynek a fő összetevői a rakott zöldbab, a darált hús és a rizs.

Hozzávalók 6-8 személyre

  • 1kg darált sertéshús
  • 1 nagy fej hagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • majoránna
  • nagy doboz tejföl
  • 250g rizs

40 dkg zöldbab (a zöldbab frissen szedve a legjobb nyár elején, de jobb híján most fagyasztottból készítettem)

Elkészítés

Kezdjük a zöldbabbal: Alaposan megmossuk, majd blansírozzuk. Ez az eljárás a csíramentesítés, nem olyan nehéz és bonyolult, mint amilyennek hangzik.

Forrásban lévő sós vízben (esetleg pici citromlé mehet bele) 3 percig főzzük a babot, majd egy nagy hideg vizes edénybe szedjük, itt 2 percig hűlni hagyjuk. Amikor elkészült lecsepegtetjük, ezzel az eljárással a fagyasztóba kerülő bab is friss és ízletes marad.

Ha készen vagyunk a babbal, jöhet a ragu. A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Mehet bele a darált hús, amit fehéredésig pirítunk sózzuk borsozzuk paprikázzuk, hozzátesszük a majoránnát ízlés szerint, kevés vízzel felöntve puhára főzzük.

Eközben ízlés szerint kifőzzük a rizst, én a gyorsaság, és egyszerűség kedvéért tasakos előfőzött rizst használok.

Tipp: Nekem nagyon jól bevált a főzőtasakos rizs, sokkal kényelmesebb és gyorsabban elkészül. Ebből 2X125 g-os mennyiség elegendő.

Ha a hozzávalók elkészültek, akkor már csak az összeállítás van hátra. Egy nagy tepsit kizsírozunk, alulra rétegezünk egy réteg babot, majd rizst, húst, majd jöhet a tejföl. A rétegezést addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. A lényeg, hogy felülre bab kerüljön, rá még jó vastagon tejföl (ha nagy tepsivel csináljuk és ráadásul nagyon szeretjük a tejfölt, akkor lehet az egy nagy doboz nem is lesz elég).

Az tepsit 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk (alsó felső sütés) és kb. 40-50 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!