A tökéletes hummusz recept

2021. szept. 11. Márton Eszter

A hummusz egyre népszerűbb eledel nemcsak a vegák és vegánok körében, hiszen friss zöldségekkel mártogatósként remek és mindenek előtt egészséges nassolni való, fasírttal vagy pitával tálalva pedig egy laktató főételként is helyt áll.

A hummusz két legfontosabb alapanyaga a csicseriborsó, és a szezámmag, melyből a hummuszhoz elengedhetetlen tahini szósz készül.

Miért fogyasszunk csicseriborsót?

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövények egyike, Indiában, Marokkóban, Dél-Amerikában és Afrika számos országában fontos táplálék. A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérje- és kalciumforrás, magas vas- és rosttartalommal. Rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, magas pektintartalma pedig csökkenti a vércukorszint jelentős ingadozását, ezért cukorbetegeknek is érdemes étrendjükbe beiktatni.

Miért jó a szezámmag?

A szezám amilyen apró, olyan rendkívül értékes táplálék. A szezám jó híre már az ókorban is köztudott volt. Hippokratész gyógyírként ajánlotta a szezámmagot általános gyengeség, szívelégtelenség, epe és májbántalmak esetén. Számos ásványi anyag bőséges forrása, ilyen a kálium, foszfor, magnézium és a vas, emellett A-, B1-, B2-, E-vitamin is található benne. Továbbá a szív- és érrendszer védő tápláléka magas Lecitin tartalma miatt. Számtalan ételhez felhasználható.

A hummusz elkészítése meglepően egyszerű és kevés alapanyag szükséges hozzá. Csicseriborsó, szezámmag, olívaolaj, fokhagyma, citromlé és ízlés szerint pár fűszer amit be kell szerezni.

Csicseriborsó

  • Használhatunk száraz csicseriborsót, ebben az esetben enyhén sós vízben kb. 1,5 óra alatt főzzük puhára. Választhatjuk a konzerves megoldást is, ebben az esetben nincs további teendőnk.

A tahini paszta elkészítése

  • Itt lesz szükségünk a szezámmagra. Egy száraz serpenyőbe, közepes lángon világos zsemleszínűre pirítjuk a szezámmagot. A lepirított szezámmagot bedobjuk egy aprítógépbe, hozzáadunk egy kevés olívaolajat és teljesen homogén állagú krémet készítünk belőle.

A megfőtt csicseriborsót leszűrjük és hozzá adunk két evőkanál tahini pasztát és egy keveset a főzőléből. Ízlés szerint fűszerezzük. Ajánlott ízesíteni római köménnyel, sóval, fehér borssal, citromlével és egy gerezd fokhagymával. Még egy kis olívaolajat adunk hozzá és az egészet összezúzzuk az aprítógéppel. Az állagát lehet korrigálni időközben a főzőlé és olívaolaj hozzáadásával, attól függően mennyire szeretnénk krémes állagot elérni.

És kész is a finom hummuszunk, amit száz féle képen találhatunk és fogyaszthatunk.

Jó étvágyat!