
2021. szept. 02. Fodor Andrea
A bográcsozás elsősorban a nyári hónapok ajándéka, de akik szeretik egész évben készíthetnek finomabbnál finomabb bográcsételeket. A szabad tűzön főzés hagyománya régi időkre nyúlik vissza és legnépszerűbb ételek receptjeit is régen megsárgult papírfecnik őrzik, vagy szülőről-gyerekre szállva élnek tovább napjainkban is.
Mi most a két legismertebb bográcsos étel receptjét mutatjuk be, melyeket érdemes elkészítenünk, ha van rá lehetőségünk.
Bográcsos babgulyás
Hozzávalók:
- 50 dkg tarka vagy száraz bab
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 zöldpaprika
- 2 paradicsom
- 2 fehérrépa
- 2 sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 kg marhalábszár
- 2 dl vörösbor
- 2,5 dl víz
- só, bors, fűszerpaprika, babérlevél, őrölt kömény
A babot a főzést megelőző nap beáztatjuk. A kb. 1 centis kockákra vágott szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított hagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a fűszereket és a húst, valamint a paprikát és a paradicsomokat. Miután kicsit lepirítottuk, felöntjük a borral és nagyjából egy óráig főzzük a húst. Ha szükséges, közben kevés vízzel pótoljuk az elfőtt folyadékot. Ezután hozzáadjuk a zöldségeket és a vizet. Még legalább egy óráig főzzük. A főzés vége előtt házilag készített csipetke tésztával gazdagíthatjuk az ételt. Aki csípősen szereti, ízesítheti erős pistával, vagy egyéb csípős paprika készítménnyel.
Slambuc
Hozzávalók
- 30 dkg füstölt szalonna
- 50 dkg lebbencstészta
- 2 nagy fej vöröshagyma
- kb. 1 kg burgonya
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- pirospaprika, só
A slambuc hagyományosan egy nagyon egyszerű étel, igen kevés hozzávalóból. A mi változatunkban már szerepel egy paradicsom és egy paprika, de az eredeti változatban ez nem volt benne. Van, aki még füstölt kolbászt is tesz bele, ez szintén választható kiegészítő.
A felkockázott szalonnát zsírjára pirítjuk, majd ebben folyamatos kevergetés mellett színeződésig pirítjuk a lebbencstésztát is. Ezután hozzáadjuk a felaprított hagymákat és a felkockázott burgonyát. Megszórjuk pirospaprikával és sózzuk. A mi változatunkba ekkor kerül bele a paradicsom és a paprika is. Felöntjük 2,5-3 liter vízzel és felforraljuk. Ahogy kezd elfőni a leve, hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon az étel – ehhez ne keverjük, csak rázogassuk a bográcsot alacsonyabb tűz felett. Akkor készül el az étel, ha egy labdaformává összeáll az edényben.
Mindkét étel része a hagyományos magyar konyhának, még ha oly sokféle változata is létezik. Próbáljuk ki mindkettőt és formáljuk saját ízlésünknek a legmegfelelőbbre. Ezek az ételek egy szelet friss kenyérrel nem éppen diétás fogások, azonban annál finomabbak.