4 finom őzgerinc sütős édesség

2022. nov. 04. Lebán Csenge

Ismerjük az érzést, amikor a nagy tepsi sütemény egyszerűen nem akar elfogyni. Finom, de pár nap múlva már senki sem eszi akkora lelkesedéssel, mint amikor elkészül. Ilyen esetben elővehetjük az őzgerinc sütőt, és megpróbálkozhatunk pár finom süteménnyel, amik mennyiségük (és persze az ízük) miatt biztosan 1-2 nap alatt elfogynak.

Kekszes

Talán a legismertebb őzgerinces finomság a „kekszes”, hiszen nem kell hozzá sok minden, és még sütni sem kell. Elkészítése a következő:

50 dkg háztartási kekszet összetörünk úgy, hogy legyenek kisebb-nagyobb darabkák. Van, aki kekszport is használ. Egy lábasban felteszünk melegíteni 2 dl vizet, és hozzáadunk 25 dkg porcukrot, 5 dkg keserű kakaót, 25 dkg margarint. Ízlés szerint rum aromával is ízesíthetjük. Nagyjából öt percig főzzük, közben kevergetjük. Miután levettük a tűzről, hozzáöntjük a kekszhez, és jól összedolgozzuk. Az őzgerinc sütőt fóliával kibéleljük, majd a masszát beleegyengetjük. Megvárjuk, amíg kihűl, aztán pár órára a hűtőbe tesszük. Ezt követően szeletelhetjük is a kekszes finomságot.

Joghurtos-gyümölcsös

Ebben az őzgerinces sütiben az a jó, hogy szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, attól függően, hogy melyik évszak van, éppen milyen terem. Az első lépés, hogy piskótát készítünk a következőféleképpen: 3 tojásfehérjéből és 3 evőkanál cukorból kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és 3 evőkanál lisztet. Margarinnal kikent őzgerincformába öntjük, és 180 fokon megsütjük. Fontos, hogy az első 10 percben ne nyissuk ki a sütőt, különben a tészta összeeshet! Ha már jónak látjuk, tűpróba segítségével kideríthetjük, igazunk van-e. Ha készen van, hagynunk kell kihűlni. Eközben 45 g habport és 10 g habfixálót másfél dl tejben elkeverünk, és apránként hozzáadjuk egy nagyobb doboz natúr (vagy akár gyümölcs ízű) joghurthoz. Ha a piskóta teljesen kihűlt, hosszában ketté vágjuk. Az őzgerincformát fóliával kibéleljük, a joghurtos habból beleöntünk, majd a belsejébe illő piskóta részt belefektetjük. Ezután jöhetnek a gyümölcsök, olyan és annyi, ami nekünk tetszik. Jöhet rá a többi joghurt, és végül a másik piskóta. Becsomagoljuk és hűtőbe tesszük, ahol a joghurt megkeményedik. Ezt követően a formából kivéve szeletelhetjük.

Gyümölcskenyér

A gyümölcskenyér elég megosztó édesség, van, aki nagyon szereti, van, aki hallani sem akar róla. Aki szereti, elkészítheti őzgerinc formában is. 14 dkg cukrot habosra keverünk 4 tojás sárgájával, majd hozzáadjuk az általunk kiválasztott csemegéket: diót, étcsokit, mazsolát, más aszalt gyümölcsöket. A tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd beleforgatjuk a gyümölcsös masszába. 14 dkg lisztet és egy teáskanál sütőbort is belekeverünk. Kivajazott őzgerincformába öntjük, és 180 fokon, 30-35 perc alatt megsütjük. Ha kicsit kihűlt, akár már langyosan ehetjük is.

Tarkabarka

A művelet nagyon hasonló a többihez: 5 tojás sárgáját 25 dkg cukorral habosra keverünk. Ebbe beleteszünk egy csomag sütőport és egy csomag vaníliás cukrot. Beleöntünk 1,2 dl tejet, majd folyamatos kevergetés mellett 1,2 dl olajat és 25 dkg lisztet is. Ha a massza kész, ketté választjuk, és az egyikbe 1-2 evőkanál keserű kakaót keverünk. A tojásfehérjét felkeverjük, majd fele-fele arányban a tésztákba keverjük. Ízlés szerint ízesíthetjük a tésztákat (például a fehéret egy kis kókuszreszelékkel, vagy a feketét dióval). Margarinos-lisztes őzgerincformába öntjük először az egyik, majd a másik színű tésztát, aztán a piskótához hasonló módon megsütjük. Ha készen van és kihűlt, a tetejére készíthetünk csokimázat 1 tábla csokiból és 2 evőkanál étolajból.

Jó étvágyat a finom süteményekhez!