3 zöldborsós recept, ha unod a borsófőzeléket

2021. aug. 21. Fodor Andrea

Itt a nyár, a friss és üde cukorborsó szüret ideje. A legfinomabb talán a kertből leszedett termést azonnal kibontva fogyasztani. Aki nem olyan szerencsés, hogy saját termesztésű borsót szedhet, az a piacokon, boltokban most hozzájuthat a zsenge terméshez. A legtöbbször levesként vagy főzelékként kerül a menübe, pedig van jó néhány ezektől sokkal izgalmasabb elkészítési formája is.

Zöldborsókrém pirítósra

Ha lecserélnénk néha a szokásos felvágottat a reggelinél, akkor feltétlenül próbáljuk ki ezt az egészséges, zöldségkrémet helyette. Gyerekek is szeretni fogják, biztosan nem kell noszogatni őket, hogy a mókás zöld krémet rákenjék a reggeli kenyerükre.

Hozzávalók

  • 2 csésze zöldborsó
  • ½ csokor petrezselyem zöld
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, citromlé ízlés szerint
  • 2 evőkanál reszelt parmezánsajt

Ez a recept igen egyszerű, könnyedén elkészíthetjük akár a gyerekekkel is. A hozzávalókat ugyanis botmixerrel össze kell törni és átkeverni. Ajánlott először a borsót az olajjal kisebb adagokban pürésíteni. A petrezselymet pedig először késsel felaprítani, majd úgy hozzákeverni a borsóhoz. A sajtot csak a legvégén, a kész krémhez hozzáforgatva adagoljuk bele. Forró pirítós kenyérrel tálaljuk.

Zabpelyhes borsólepényke

Aki szereti a tócsnit, az mindenképpen próbálja ki ezt a borsós, fitt változatot is. Ezt a finomságot ehetjük önmagában kis tejföllel, esetleg sajttal tálalva, vagy akár köretként is sültek mellé.

Hozzávalók

  • 1 csésze zöldborsó
  • 1 csésze zabpehely
  • kb. 1 dl tej
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • só, bors, őrölt kömény, a sütéshez olívaolaj

A borsót megfőzzük, leszűrjük és kihűtjük. A zabpehelyből érdemes az apróbb szemű változatot választani, vagy kávédarálón egy kicsit megőrölni. A borsót turmixoljuk össze, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a fűszereket és a zabpelyhet. Ezután annyi tejet adagoljunk a keverékhez, hogy sűrű, de formázható állagú maradjon. Hagyjuk állni legalább 1 órát. Ezután forró serpenyőben, kevés olívaolajon süssük ki a lepénykéket. Amikor az egyik oldala már megpirult, óvatosan fordítsuk meg őket. Frissen tálaljuk tejföllel, sajttal.

Mentás borsópüré

Ez a manapság elég trendi köret igazán bevállalós kihívója a hagyományos krumplipürének. Egy ízletes sülthús köreteként valódi kuriózum lehet a fogások között. Karakteres íze miatt garantált gasztronómiai élményben lesz részünk, ha kipróbáljuk!

Hozzávalók

  • 2 kisebb mogyoróhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csokor friss menta
  • 50 dkg zöldborsó
  • kb. 1 dl tejszín
  • só, bors ízlés szerint

A vajon pároljuk meg a felaprított hagymát. A borsót főzzük meg, majd szűrjük le. A borsót adjuk hozzá a megpirult hagymához. Az apróra vágott mentát, sót és borsot és a tejszínt keverjük hozzá, majd néhány percig pároljuk együtt a keveréket. Botmixerrel pürésítsük a keverékünket és máris kész a borsópüré.

Ha szeretnéd kicsit feldobni a szokásos menüt, vagy éppen csak vendégeket vársz, a fenti fogásokat érdemes kipróbálnod. Így a borsó – ez a hétköznapi alapanyag – új formákban és ízekben is helyt kaphat asztalunkon.