
2021. febr. 07. Fodor Andrea
A kávé egy megosztó ital, valaki rajong érte, valaki nem kedveli a kesernyés, aromás ízét. Van, aki pedig a koffeintartalma miatt nem fogyasztja. Aki szereti az ízét, csak a koffeint kerülné, az is bátran kipróbálhatja receptjeinket koffeinmentes kávét használva alapanyagként. Az alábbi recepteket azoknak is érdemes elkészíteni, akik eddig nem rajongtak a „fekete aranyért”, hiszen igazán különleges gasztronómiai élményben lesz részük!
Kávés semifreddo
Egy igazán ínycsiklandó, hideg kávés desszert, mellyel a nem kávérajongó ismerőseidet is leveszed majd a lábukról!

Hozzávalók
- 1 evőkanál instant kávé
- 1 evőkanál whiskey
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 1 vaníliás cukor
- 3 dl tejszín
- csokiforgács, csokoládédarabok ízlés szerint
Elkészítés
Fóliával béleljünk ki egy literes formát. A kávét a whiskey-t, a tojássárgákat és cukrokat olvadásig keverjük. A tejszínt és a tojásfehérjéket külön-külön verjük fel keményedésig. Először a felvert tejszínt keverjük össze a kávés keverékkel, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjés habot. Simítsuk a kibélelt formába a keveréket és szórjuk a tetejére a csokiforgácsot/csokidarabokat. Óvatosan fedjük be a tetejét is fóliával, majd mehet a fagyasztóba. Amikor fogyasztani szeretnénk, a fagyasztóból kivéve könnyedén szeletelhető.
Kávés cowboy steak
Ez a recept trendi újításnak tűnhet, azonban igazán régi időkre nyúlik vissza az eredete. A cowboyoknak viszonylag kevés alapanyag állt rendelkezésre, ha ételkészítésről volt szó. Azonban kávé általában volt náluk, így kísérletezve az alapanyagokkal alakult ki ez az egyszerű, de annál különlegesebb húsétel.

Hozzávalók
- steak marha alapanyag
- őrölt kávé
- só
- bors
Elkészítés
Az elkészítés is pont olyan egyszerű, mint amilyen rövid a hozzávalók listája. Az őrölt kávéból egy keveset hozzáteszünk a fűszerezéshez szánt sóhoz és borshoz. Ezzel a kávés keverékkel dörzsöljük be a hússzeleteket grillezés előtt, majd a szokásos módon megsütjük a steaket.
Kávés hagymaleves
Ez elsőre nagyon vadul hangzik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, hiszen az összetevők ízharmóniája páratlan gasztronómiai élményt eredményez.

Hozzávalók
- 6 közepes hagyma
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 teáskanál só
- őrölt bors, babérlevél
- 1 leveskocka
- 2 teáskanál vaj
- 2,5 dl barna sör
- 5 dl rostos almalé
- 9,5 dl lefőtt, híg kávé
- a tálaláshoz bagett szeletek és sajt
Elkészítés
A vajon megpirítjuk a felszeletelt hagymát a fűszerekkel, minél inkább sikerül karamellizálni a hagymákat, annál ízletesebb lesz a levesünk. Először a sört adjuk hozzá a hagymához, majd hagyjuk is elfőni róla a folyadékot. Öntsük hozzá az almalevet, és forraljuk 5-6 percig. Ezután következhet a kávé és a leveskocka. 20 percig főzzük együtt. A kész leves tetejére sajttal pirított bagett szeletek kerüljenek.