Visegrád, a Dunakanyar vadregényes ékköve

2022. máj. 01. Diós Anita

Az ország egyik legfestőibb környéke a Dunakanyar, s ezen belül is különösen pompás látványt nyújt Visegrád, valamint az apró várost övező természeti környezet.

Nemcsak a történelem iránt érdeklődőknek érdemes látogatást tenniük Visegrádra, hanem azoknak is, akiket az aktív kikapcsolódás, a túrázás, a hajózás, a bobozás, vagy éppenséggel a patinás városok utcáinak bebarangolása vonz.

A legismertebb látványosság kétségkívül a fellegvár, illetve a valamivel a Dunához közelebb található Salamon-torony, és a komp megállójától sétával is hamar megközelíthető Királyi Palota.

A palota építészeti és történelmi szempontból is tartogat különleges látnivalókat, ide értve a reneszánsz díszudvart, a Herkules-kutat, valamint a kőtárban egy fennmaradt faragványokból összeállított gótikus kápolnát is. Mindezt kiválóan kiegészítik a tematikus tárlatok, míg a palota közvetlen közelében a gyerekek a Mátyás Király Történelmi Játszóparkban merülhetnek el egy időre a történelmi kalandokban.

A Visegrádi Fellegvár már a Duna túloldaláról, Nagymarosról és környékéről is nagyszerű látványt nyújt, ott jártunkkor pedig még több érdekességet is megtekinthetünk. Az állandó kiállítások rendkívül informatív módon és sokoldalúan mutatják be nemcsak a fellegvár, de részben a korabeli Magyarország történelmét is. Ráadásul a Dunakanyarra is páratlan kiállítás a fellegvár területéről, így mindenképpen emlékezetes lehet egy itt tett látogatás.

A környék több vadregényes túraútvonalat is tartogat a kirándulók számára, amit olyan érdekességek is gazdagítanak, mint például az Öregmalom-vízesés, a Mogyoró-hegy, ahol egy kisebb „vadaspark” is található, illetve a Zsitvaly-kilátó. A Bertényi Miklós Füvészkertben botanikai érdekességek, míg a pisztrángos tavaknál bárki számára elérhető horgászkalandok várják az oda érkezőket.

Aki a kissé kalandosabb, extrémebb programokat részesíti előnyben, annak pedig a Fun Extreme Canopy és Kalandparkot, a Visegrádi Bobpályát, valamint a Visegrád Gokart és Kalandparkot is érdemes felkeresnie.