Utazási élménybeszámoló: Egy hétvége Berlinben

2022. jún. 16. Lebán Csenge

Kora tavasszal, némi gondolkodás után a párommal úgy döntöttünk, hogy májusban fölkerekedünk, és kirándulunk egyet külföldre. A választásunk Berlinre esett, hiszen még egyikőnk sem járt Németországban, sőt, ha azt vesszük, semmilyen nyugati országban. Le is foglaltuk a szállást, illetve a repülőjegyeket.

A májusi időpontot azért választottuk, mert akkor már jó az idő, viszont mégsem a nyári szezonra esik, amikor már a repülőjegyek és a szállások is megdrágulnak. Így nagyon olcsón, összesen 19 000 forintból repültünk el ketten Berlin városába és vissza. A szállás valamivel drágább volt, pedig az elfogadható szállások közül a legolcsóbbat választottuk, egy kis „kapszula” szobát, ami nem állt másból, mint egy ágyból és egy üveg(!) fallal elválasztott wc-ből és zuhanyzóból. Persze nem voltunk csalódottak, hiszen mindössze két éjszakát töltöttünk ott, és akkor is csak aludni tértünk be.

Amit megnéztünk Berlinben

A városban rengeteg szép épület található.

Az egyik a Rotes Rathaus, magyarul vörös városháza, ami valóban vörös színű téglákból épült. Ez Berlin polgármesterének székhelye, az Alexanderplatz közelében található. A második világháború után a berlini fal szovjet oldalára került, a keleti rész önkormányzatának székhelyeként működött.

A Vilmos császár emléktemplom szintén érdekes. II. Vilmos építtette nagyapja, I. Vilmos emlékére, 1891-ben. Eredetileg 113 méter magas volt, viszont 1943-ban lebombázták, és azóta csak 71 méter. Az épületet helyreállították, a tornyot viszont nem építették újjá.

A Berlini Dóm is igen látványos. A Spree folyó partján lévő, új barokk stílusú székesegyházat még II. Vilmos császár kérésére kezdték építeni. Bár nekünk erre nem volt lehetőségünk, azt mondják, érdemes a tetejére felmenni, mert onnan gyönyörű a kilátás a Múzeum-szigetre.

A Múzeum-sziget pedig egy külön látványosság, főleg azoknak, akik kulturális programokra vágynak. 400 méter hosszú, és telis-tele van múzeumokkal. Itt találjuk Berlin legrégebbi és legfontosabb múzeumait is. A kis sziget az UNESCO Világörökség részét képezi. Mi a Bode Múzeumba látogattunk el, ahol festményeket, szobrokat, és rengeteg pénzérmét (időszámításunk előttől egészen napjainkig) tekinthettünk meg.

A Reichstag a Német Császárság idején adott helyet a kormányzóságnak. A második világháborúban a kupolája megsemmisült, a helyére pedig üvegkupolát emeltek, ahonnan szintén nagyon szép a kilátás. Az épület előtt hatalmas park fekszik, ahol lehetőségünk van piknikezni, pihenni.

Nincs messze innen a Brandenburgi kapu, amely rengeteg történelmi csapást élt meg. 1791-ben építtette II. Frigyes Vilmos. 26 méter magas, tetején pedig a győzelem istennőjét ábrázoló szobor található. A kapu persze jelentős felújításon esett át, sőt, a rajta található szobrot teljesen újra kellett készíteni, mert a régiből egyetlen lófej maradt meg épen.

A Charlottenburgi kastély és a parkja csodálatos. I. Frigyes porosz király építtette nyári rezidenciaként feleségének, Sophie Charlotte-nak 1695-ben. Férje halála után az özvegyasszony ide költözött, és a kastély körül kialakuló falucskát Charlottenburgnak nevezték el. A kastély és a kert is UNESCO Világörökség része. Ide be is mentünk, van lehetőség az „Old Palace”-t és az Új Mauzóleumot is meglátogatni, mi csak az előbbire váltottunk jegyet, és így is bőséges ízelítőt kaptunk.

Az állatkert volt az egyik legjobb élmény számomra, mert a város többi részével ellentétben (erről még később) a park területe tiszta és rendezett. Az állatok a legtöbb esetben nem ráccsal vannak elválasztva tőlünk, hanem vizesárokkal vagy üres árokkal, így az ott készült fotókon sincsen semmi zavaró tényező.

A tömegközlekedés rendkívül jó Berlinben. Érdemes napi jegyet venni, hiszen ha 2 útnál többet szeretnéd igénybe venni a város buszait, villamosait, metróit, vonatait, akkor már megéri, és zavartalanul közlekedhetsz a város különböző pontjaira.

Rossz tapasztalatok

Sajnos azonban nem csak csupa jót tudok elmondani Németország fővárosáról. A város egész területe (a belváros is) rendkívül szemetes. A kukák roskadoznak a hulladéktól, két méteres körzetükben mást sem látni, mint mocskot. A hajléktalanok szinte ellepik az utcákat, minden sarokra jut egy-egy, és ez alól nem kivétel semmilyen turisztikai látványosság környéke. A bevándorló is rengeteg. Az utcán, ha valaki megszólít, már nem a német a magától értetődő nyelv, rögtön megkérdezi, hogy németül vagy angolul beszélünk-e. Ami pedig különösen zavart, hogy német zászlót alig láttunk a város területén, ukrán és szivárványos zászlót viszont nagyon sok helyen. A Berlini Dóm, és sok más szép épület nincsen lepucolva, feketék a kosztól.

Összességében így azt tudom mondani, hogy megérte. Érdemes volt ellátogatni Berlinbe, azonban nagyon édes volt a hazatérés Magyarországra. És akárki akármit mond, a fényes, nyugati város első látásra sem nyűgözött le úgy, mint ahogyan Budapest látványosságai minden egyes alkalommal.