Tihany télen, nyáron

2022. aug. 23. Diós Anita

Kevés olyan festői település található az országban, mint a Balaton környékének levendulamezőkkel tarkított éke, Tihany. Nemcsak nyáron, hanem egész évben páratlan élményekkel gazdagodhat, aki ide látogat.

Tihany valóban ezerarcú település, és az itt fellelhető nevezetességek sokfélesége alkalmassá teszi arra, hogy aki csak arra téved, biztosan szép emlékekkel térhessen haza. A levendulamezőkről, a visszhangról, az apátságról és persze magáról a pompás panorámáról híressé vált község ráadásul évszakonként más-más csodákat tár a látogatók elé.

A legtöbben továbbra is a nyári, kora őszi időszakban látogatnak el Tihanyba, ami nem is véletlen, hiszen ekkor van mód a nyaralásra és utazásra a többség számára. Ráadásul a Tihanyi-félsziget közkedvelt településének egyik nagy vonzerejét éppen a víz, a Balaton közelsége jelenti.

A félszigeten több strand is található, amelyek közül a Plage 18 modern miliőjével és extra szolgáltatásaival emelkedik ki, míg a hagyományosabb strandokat kedvelők számára a Napsugár Beach, a picit visszafogottabb, családiasabb környezetre vágyóknak pedig a Sajkodi strand nyújt tökéletes választást a kánikulában. A Somosi szabadstrand ugyan nem nyújt semmiféle „extra” szolgáltatást, de cserébe ingyenesen látogatható, s még így is egy csendes, kulturált környezetet biztosít a fürdőzéshez.

A vízparti élményeket Tihanyban a Belső-tó romantikus környezete egészíti ki, ahol fürödni ugyan nem lehet, de aki kutyával érkezik, a tó délkeleti részén nyugodtan a vízbe engedheti hűsölni és pancsolni a kedvencét. A vulkáni tevékenység nyomán keletkezett tengerszem partján könnyed sétát tehetünk, s közben némi szerencsével a közelben legelésző szürkemarhákat is megfigyelhetjük. A horgászok körében is népszerű a tihanyi Belső-tó, hiszen nemcsak sok, de sokféle hallal kecsegteti őket annak vize – köztük süllővel, keszeggel, amurral és ponttyal is.

Június környékén Tihany mára ikonikussá vált nevezetessége, a levendula virágzása is megkezdődik, amely nemcsak fenséges és mediterrán hangulatú látványt nyújt, de egyúttal pompázatos illatokkal is megörvendezteti a kirándulókat. Ráadásul a virágzatokat számtalan beporzó rovar is előszeretettel látogatja, így a természetbúvárok adott esetben érdekes lepke- és méhfajokkal is találkozhatnak a levendulamezők környékén. Olykor szedd magad akciók keretében magunk is szüretelhetünk levendulát, de ha ehhez nincs is kedvünk, a településen számos igényes, kézműves kivitelezésű levendulás termékhez is hozzá lehet jutni a fagylalttól kezdve az illatpárnákon át egészen a minőségi kozmetikumokig. Maga a tihanyi Levendulaház is sok érdekességet mutat be nemcsak a levendulával, de az egész környékkel kapcsolatosan is.

Az őszi és téli időszakban főként az aktív kikapcsolódásra vágyóknak érdemes felfedezniük a Tihanyi-félsziget szépségeit. Említésre érdemesek a szépen karban tartott, látványos tájakon futó kerékpárutak, amelyek térképe letölthető a település honlapjáról is. Aki egy kellemes, akár családdal együtt is teljesíthető kerékpártúrára vállalkozna, érdemes Balatonfüred és Tihany között tennie egy kört, s közben jó eséllyel még néhány érdekes úti cél is akad, ahol megállhatnak pihenni, feltöltődni.

Természetesen a gyalogos túrákra vágyók számára is akadnak bőven látnivalók Tihanyban, így például a barátlakások, amelyeket a X-XI. században érkezett bizánci keresztény szerzetesek alakítottak ki. A remeték egykori lakóhelye mellett érdekes pontja lehet még a túráknak az Apáti-hegyen található, csaknem 17 méter magas Őrtorony kilátó és az Aranyház gejzírkúp is.

Természetesen nem lehet kihagyni a felsorolásból a tihanyi Bencés apátságot sem, amelyet szintén nem csak nyáron kereshetünk fel, ráadásul az apátság környékén igen szép a Balatonra nyíló panoráma is, amely az évszakokkal együtt mindig picit más arcát mutatja, így soha nem válik unalmassá. A bencés apátság építészeti szempontból kiemelkedő, hiszen még I. András alapította, s ilyen módon hazánk egyik igen régi, máig szép állapotban megőrzött műemléke.

A helyi élővilág iránt érdeklődők és a horgászat kedvelői a Garda Akváriumban is látogatást tehetnek, ahol interaktív módon kerülnek bemutatásra a különböző, a Balatonban élő halak. Az igényesen kivitelezett akváriumokban meg is tekinthetőek az egyes fajok példányai. Ráadásul a helyszínen lévő cukrászda az édesszájúak számára is tartogat finomságokat.

A múzeumok közül a Tihanyi skanzent kell még megemlítenünk, ahol néprajzi jellegű emlékek kerülnek bemutatásra, és a kedves kis házikók között felsejlik a környék egykori lakóinak mindennapi élete, tevékenysége.

Végezetül pedig, noha mára már a megsokasodott épületek miatt szinte megszűnt, nem hagyhatjuk ki a híres tihanyi visszhangot (echo) sem, amelyet különösen a csendes, téli napokon nyílik még alkalmunk meghallani a Visszhang-dombon. A nevezetességet egy ülő nőt ábrázoló szobornak köszönhetően könnyedén megtalálhatjuk: innen kell kiáltani, ha hallani szeretnénk a hangunk az apátság faláról visszaverődő, sejtelmes moraját.