Szilvásvárad több, mint a Fátyol-vízesés

2022. máj. 12. Diós Anita

Szilvásváradról a legtöbbeknek elsőre a Fátyol-vízesés és a Szalajka-völgy jut eszébe, ami nem véletlen, hiszen hazánk legnagyobb, azon felül pedig egyik legromantikusabb képet nyújtó vízeséséről van szó.

A Szalajka-völgyet minden évben kirándulók ezrei keresik fel, hogy megcsodálhassák annak természeti látványosságait.

Itt vezet az ország egyik legmeredekebb pályáján haladó kisvasútja is, amelyet eredetileg nem turistalátványosságnak szántak, hanem a közelben kialakított egykori gyárak részére szállították segítségével a különböző nyersanyagokat. A kisvasút egészen a Fátyol-vízesésig szállítja a kirándulókat, azonban a völgy jóval többen nyújt még ennél a pompás látványosságnál is.

Nem sokkal távolabb a kristálytiszta tófelületet a függőleges mészkőfalból előtörő Szikla-forrás fodrozza, majd a Felső-tó és az Istállós-kői ősemberbarlang kápráztatja el a túrázót.

Aki a gasztronómia és a helyi fogások iránt érdeklődik, megkóstolhatja sebes pisztrángot is, amely jó ideje él már nagyobb számban a Szalajka-patakban.

Szilvásváradon azonban nemcsak a Szalajka-völgyet érdemes felkeresni, hanem például a méltán híres lipicai ménest is. Az elegáns megjelenésű szürke lovak látványa önmagában is nagy élmény, azonban jó tudni, hogy a világhírű lófajta tenyésztése – az Osztrák-Magyar Monarchia részeként – Ausztria mellett Magyarország területén zajlott. Éppen ezért joggal nevezhetjük a lipicai lovat nemzeti kincsünknek, és tulajdonképpen „félig” magyar lófajtának is.

Az Ybl Miklós tervei alapján készült és mai állapotában neobarokk jegyeket is magán viselő Pallavicini-Keglevich-kastély 2009-ben alapos felújításon esett át, aminek köszönhetően jelenleg igen szép állapotban várja a vendégeket – de nem elsősorban turistalátványosságként, hanem kastélyszállóként. Ellenben aki csak rövidebb látogatást tenne, és nem itt tervez megszállni, a kastély területén működő étteremben is fogyaszthat, ahol természetesen a pisztránggal is találkozni az étlapon, méghozzá többféle fogás részeként.

Szilvásváradon, a Szalajka-völgy bejáratánál közel egy évtizede bobpálya is működik, míg a Kalanderdő hazánk legrégebbi kalandparkjának ad otthont.

A lenyűgöző környék a 2000-ben átadott, harminchat méter magas Millenniumi Kilátóról tökéletesen belátható, így a Bükk fáin túl a Tiszán, sőt, nagyon tiszta időben a Tátra vonulatain is megakadhat a szemünk.