Spanyol ritmus és pezsgő élet: Isten hozott Mallorca szigetén!

2022. ápr. 19. Tollas Tímea

Spanyolország. Szigetek. Azúrkéken hívogató, végtelen tenger. Egy finom, hűvös koktél a kezedben, miközben kiengeded a fáradt gőzt.

Két típusú ember létezik: az egyik, aki a fenti szavak hallatán már a felhők között röpköd és madarat lehetne vele fogatni, annyira felvillanyozza az utazás puszta gondolata is. A sziget és mediterrán éghajlat pedig már csak hab a tortán. A másik típusú ember akkor sem utazna, ha milliárdos lenne. Számára ez nem jelent különösebb örömöt. Ő az, aki a Facebook és insta fiókját (már ha van ilyenje egyáltalán) csak arra használja, hogy megfigyelje az embereket. Az utazásos, vidám, süttetem a hasamat és várost nézek képeink azonban az ő számára egyenlők a nullával és nem is várhatunk tőle szívecskéket vagy lájkokat.

Bárhogyan is álljunk az utazáshoz és annak céljához, egy valami közös bennünk, emberekben: folyamatosan keressük az új benyomásokat, vágyódunk az új élményekre, még ha nem is mondjuk ki. Mit szólnál egy tavaszi utazáshoz? Mi lenne, ha hagynád, hogy egy kicsit sodródj és megéld minden egyes napodat? Meginvitálhatlak egy napsütötte világba, ahol pár perc alatt elfelejted minden problémádat?

Amennyiben igennel feleltél, vágjunk is bele életed utazásának a megszervezésébe!

A következőben szeretnélek beavatni egy évvel ezelőtti utazásom szervezésének és tervezésének az előkészületeibe: irány Mallorca! Kutakodjunk együtt e gyönyörű, napsütötte kis sziget után és fedezzük fel, miket érdemes megnézni ott tartózkodásunk során.

A nagybetűs Úticél- Miért érdemes Mallorca szigetvilágát választani?

Amikor elhatároztam, hogy ha piros hó esik is tavasszal, én akkor is elutazom, sokan kérdezték tőlem, hogy miért éppen Mallorcára esett a választásom? Ha őszinte szeretnék lenni, engem két dolog motivált az úti célom kiválasztása során: az egyik az volt, hogy május végén, amikor utazom, jó idő legyen, pont kellemes! Ne legyen 40 fok, tudjak nézelődni, akár kirándulni is a gyönyörű kilátókhoz, és úgy csodálni a tenger lágyan fodrozódó habjait, hogy nem szaladgál előttem 200 turista félmeztelenül. Valahogy így.

A másik: rengeteg gyönyörű szép látnivaló és kis város rejtőzik Mallorca szívében, amelyekre körülbelül 4-5 nap az ideális megtekintési idő. Ha mindent kényelmesen meg szeretnénk tekinteni és közben még a helyi kulináris élményeknek is hódolnánk, kitűnő választás lehet a kis sziget. A kilátás a tengerre fantasztikus még képeken is, hát még élőben milyen élmény lehet annak, aki ide látogat. Természetesen ez sem volt az utolsó szempont nálam. A spanyol vendégszeretet és közvetlenség pedig mindenki számára közismert tény.

Hogyan jutok oda?- repülő és Flixbus!

A kényesebb kérdés az odajutás volt. Budapestről csak 2019 júniusától indulnak közvetlen járatok Mallorcára. Sok nézelődés, internetes oldal és töprengés után végül eldőlt, hogy az lesz a legjobb, ha Flixbussal megyek Bécsig, majd onnan repülővel 2 óra alatt ott is vagyok Mallorcán! A Flixbus előnyei közé sorolnám: jelenleg 24 ország 1200 állomására biztosít eljutást, a buszon találhatóak konnektorok, igazán kényelmes a lábtér és az ülések is (sokkal jobb mint a vonat!), költséghatékony megoldás lehet bizonyos esetekben. Bécsből pedig kb. 2-2,5 óra alatt Mallorcán lehetünk a repülőjáratokkal.

Booking avagy nem booking? – az élet nagy kérdései

Az utazási irodák kora sajnos manapság már leáldozóban van. Egyre több fiatal foglal valamilyen internetes oldalon keresztül, például ilyen a Booking.com vagy a Trivago is. Én személy szerint sokkal jobban szeretem a Bookingot. Igazán könnyen, gyorsan tudom megtalálni a számomra megfelelő szállást. A kis keresőcímkék pedig sokat segítenek a szállodai szoba és ár kiválasztásánál is. A képek általában megfelelnek a valóságnak, ritkán csalódunk nagyot. A  csalódás leginkább 2 csillagos szállodáknál gyakoribbak, mivel itt próbálják minél jobban eladni a helyet. Így sokszor nem az azúrkék tengert látjuk, ha reggel kilépünk a teraszunkra, hanem a szomszédot, ahogyan vidáman éppen reggeli napfény fürdőt vesz.

Az utazási irodát azoknak ajánlanám, akik kisgyerekekkel utazik és fontos számára a változatos programkínálat, illetve annak is, aki szereti, ha minden napra meg van a betervezett program. Nyilván ennek is megvannak a maga előnyei.

Közlekedés mustra Mallorcán

Mallorcának megbízható és átfogó közlekedési rendszere van, amely szinte az összes várost és falut kiszolgálja. A turista irodákból Palmában és Sóllerben szerezhetünk busz és vasúti menetrendet. Az autóbérlés éri meg igazán, ha mindent fel szeretnénk fedezni a szigeten.

Top látnivalók, ha Mallorcán jársz

Magaluf – Vad parti helyszín nyaranta. Ibiza mellett az egyik legjelentősebb a térségben. Éjszakai élete igazán pezsdítő és itt megtapasztalhatjuk a spanyol életérzést. A környéken csodálatos szállások vannak, legtöbbjük egy sziklára épült és a kilátás lélegzetelállító a tengerre!

Deía – A legszebb strand egész Mallorcán itt található. Deía ad otthont többek között Michael Douglas és Claudia Schiffer nyaralójának is. A házak aranyosak, kissé egymásra épült jellege miatt miniatűrnek tűnhet. Egy pár órát megéri ellátogatni ide, már csak a kilátás miatt is.

Valdemossa – Igazán édes kis városka, művészet kedvelőknek és örök romantikusoknak ajánlják. Színes kis házai és utcácskái megadják az alap hangulatot a városnézéshez.

Palma – Impozáns látnivalója a városnak a királyi palota, a La Seu katedrális, illetve a Bellver kastély is. Megtaláljuk itt Joan Miró festőművész és szobrász híres szülőházát és grafikus műhelyét is. Mallorca legszebb látnivalói közé sorolják a katedrálist.

Torrent de Pareis – Itt található Európa második legnagyobb kanyonja!!

Cabo de Formentor – Mallorca legészakibb pontja. A toronyhoz egy 20 km-es vadregényes, igazán csodaszép szerpentin vezet. A fent lévő kilátóról egész Mallorcát beláthatjuk és a naplemente szépsége itt páratlan.

Látogass el Te is erre a pezsgő szigetre és az utad végén ne felejtsd el megkérdezni magadtól, hogy visszatérnél-e erre a varázslatos helyre?