Sárvár, Vas megye látnivalóktól hemzsegő városa

2021. aug. 24. Diós Anita

Sárvár egyik különlegessége, hogy szinte mindenki számára tud nyújtani valami emlékezeteset kortól, nemtől, érdeklődési körtől függetlenül. Aki a múlt építészeti remekművein merengne el, az éppúgy élvezni fogja az itt tett látogatást, mint aki a színvonalas fürdőkben, vagy éppen a tópartok, parkok árnyas ösvényein szeret időt tölteni.

A város a mai Nádasdy-várról kapta a nevét, de nemcsak ezért érdemes ide ellátogatni, hanem azért is, mert látványos park öleli körül a belül múzeumként látogatható, kiváló állapotban fenntartott épületet. Neve alapján, amely már egy 1288-es oklevélben is feltűnik, a „Sárvár” egy mocsarakkal körülvett földvár lehetett egykoron. Az első, bizonyosan a várról szóló írásos említés valamivel későbbről, 1327-ből származik, melyből kiderül, hogy Károly Róbert királyi birtoka volt az épület. Különlegességét részben az adja, hogy egyike a teljes épségben megmaradt magyarországi középkori várkastélyoknak. Mai állapotában a látogatók egy impozáns, vörös téglából rakott hídon keresztül érkezhetnek meg a várba, ahol a hazai barokk egyik legcsodálatosabb dísztermével találják szembe magukat, de a különböző tárlatok keretében is találkozni egyedülálló tárgyi emlékekkel. Ugyancsak érdekes megfigyelni, miként ötvöződik a reneszánsz árkádsor a barokk jegyeket viselő belső terekkel – ami nem is csoda, hiszen a két stílustörténeti kor mezsgyéjén állt a várkastély a Nádasdy család birtokában.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő kétségtelenül egyike azoknak a létesítményeknek, amelyek máig a legtöbb üdülőt a városba vonzzák. Mindez nem véletlen, hiszen a kiváló minőségű sárvári gyógyvizekből táplálkozó gyógyvizes medencékben az ízületi fájdalmakkal és reumatikus panaszokkal küzdők némi enyhülést várhatnak, míg az élménymedencében olyan lehetőségek segítik a kikapcsolódást és ellazulást, mint például a vállmasszírozó és az ott lévő vízbuzgár, valamint sodrófolyosó. Mindeközben a családosokra is gondoltak, részben a csúszdákkal és „kalózhajóval” is felszerelt szabadtéri fürdővel, részben pedig a jól felszerelt és izgalmas családi élményfürdővel.

Újabb „vizes” látványosság a Csónakázó-tó, ami valójában egy közel kilenc hektáron elterülő, négy tóból álló tórendszer része. A gazdag élővilág önmagában is méltó a csodálatra, de a tavat csónakkal, vízibiciklivel bejárva új perspektívából tárulnak elénk a hely szépségei. Horgászatra is mód nyílik az arra kijelölt részeken, de éppenséggel az Országos Kéktúra útvonala is erre fut. A gyerekeket játszótér várja a parttól picit távolabb.

A város egy másik nevezetessége a Sárvári Arborétum, ahol mintegy háromszáz fa- és cserjefaj, illetve -fajta található meg. A park egyik része egy egykori ártéri keményfás ligeterdő maradványa, amely a korábban a térségre jellemző flórát mutatja be az érdeklődőknek, míg a másik részen különböző növényérdekességek és -ritkaságok kapnak helyet. Akadnak a kertben közel 200 éves fenyők, tiszafák, vasfák, platánok és japánakácok is, de számos más, koros növényritkaság is várja még itt a botanika iránt érdeklődőket.

Természetesen mindezen felül sok színvonalas szolgáltatás is elérhető – a fürdőtől nem messze kalandpark is van, de adódik alkalom a városban a lovaglásra, valamint a különböző éttermekben a finom falatok kóstolására is. A városközpontban is érdemes tenni egy sétát, hiszen csodálatos épületek és szépen gondozott utcák között vezet majd utunk.