Rómában jártam és beleszerettem az Örök Városba

2023. jan. 14. Tollas Tímea

Róma. Tele van szerelemmel, odaadással és történelemmel. Ha elszántan figyelsz és csendben hallgatsz, talán még Te is hallod a patríciusok lépteit. Elegáns rómaiakkal találod szemben magadat, mindent áthat a művészet és a mediterrán életérzés, miközben az órád éppen elüti a delet. Ha lehunyod a szemed, látod Audrey Hepburn ikonikus alakját, ahogyan Gregory Peckkel az oldalán feléd int.

Október elején jártam az Örök Városban és ezeket a sorokat írva is érzem, ahogyan izgatottá válok. Nem az utazás puszta érzete teszi ezt velem, hanem Róma városa. Van valami megfoghatatlan és monumentális abban, ahogyan a Szent Péter térre lépsz. Van valami leírhatatlanul romantikus abban, amikor a Trevi kútba dobsz egy aranyló érmét. Éld át most Te is velem ezt a különleges élményt! Irány Róma!

“Róma szerény kezdetei óta úgy nőtt, hogy mára elárasztja saját nagysága.”

Titus Livius

Hogyan érdemes felkészülnöd a római vakációra?

Az első és egyben legfontosabb szempont mindenképpen az, hogy tudatosítsd magadban, hogy Rómában nem elég 3 napot eltölteni. Ha igazán át szeretnéd érezni a hangulatát és minden fontos látványosság csodáját magadba akarod szippantani, akkor bizony érdemes egy hetet eltöltened az Örök Városban.

Amire nagy szükséged lesz, az nem más, mint egy kényelmes cipő és egy informatív római útikönyv. A városban viszonylag minden főbb látványosság közel van egymáshoz, azonban érdemes már jó előre megtervezni az itt töltött napokat.

A következő helyszínekre mindenképpen az utazásod előtt legalább egy hónappal vedd meg a belépőjegyeket, különben nem biztos, hogy az itt tartózkodásod alatt be tudsz jutni mindre.

Íme, a fontos desztinációk kis listája, ahova már jó előre biztosítsd be a helyedet:

Colosseum, Vatikáni Múzeum, Angyalvár, Forum Romanum, Caracalla fürdői

Top 4 extra látnivaló, ha igazi római élményekkel gazdagodnál

A Forum Romanum, a Colosseum és a Vatikán elengedhetetlen hozzávalói a pezsdítően emlékezetes római utazásodnak, azonban most négy olyan nevezetességet hoztam el számodra, amelyekről talán kevesebbet hallottál az eddigiek során.

Az igazság szája: Bocca della Veritá

Ha láttad a Római Vakáció című filmet, akkor biztosan emlékszel arra a részre, amikor Audrey Hepburn és Gregory Peck ellátogatnak az igazság szájához. A Santa Maria in Cosmedin- templomban található kőkorongba téve a kezedet, kiderül, hogy hazug ember vagy-e.

Az ikonikus filmben a kedvenc részem az, amikor Gregory Peck bedugja a kezét a szörny szájába és úgy tesz, mintha az leharapná. Még az ingujját is feljebb húzza a férfi, hogy a hercegnő azt higgye, hogy már nincs keze.

Látogass el Te is a templomba és mindenképpen készíts egy fényképet a hatalmas kőkoronggal, ha tiszta a lelkiismereted és valóban nincsen titkolnivalód!

Via Appia Antica

A Via Appia Antica a Római Birodalom egyik, ha nem a legfontosabb útjának számított. Ide látogatva rá kellett döbbennem, hogy egy teljesen másik világba csöppentem. A történelem szó szerint megszólított, ahogyan azokon a köveken lépkedtem, ahol sok száz évvel ezelőtt Julius Caesar vagy éppen Augustus császár.

A Via Appia Antica Róma belvárosától kb 30-45 percnyire van, könnyen meg lehet közelíteni autóval és tömegközlekedési eszközökkel is. Ha itt jársz, akkor érdemes befizetned a Szent Callixtus katakomba túrájára, ahol a mélybe lépve olyan titkok tárulnak fel előtted a múltból, amelyekről még álmodni sem mertél volna!

Merülj el a történelemben és ne lepődj meg, ha a látogatásod végén úgy érzed, sosem akarsz elmenni innen!

Trevi kút

Ha Róma, akkor a Trevi kút kihagyhatatlan látnivalónak számít! Dobj be egy pénzérmét a vízbe és kívánj valamit. A legenda szerint, ha valaki bele dob a kútba egy kis pénzt, biztosan visszatér még Rómába!

Amire mindenképpen készülj fel: itt mindig rengetegen vannak, napszaktól függetlenül! Ne tolakodj, várd ki a sorodat és élvezd azt a látványt, amelyet Niccoló Salvi építtetett a 17. században.

Villa Borghese

Ha egy kis nyugalomra és feltöltődésre vágynál a sok kulturális látnivaló után, akkor érdemes a Villa Borghese csoda szép és igen hatalmas kertjében megpihenned.

Csodálatos kiállítás, fenomenális szobrok és a történelem illata vár itt rád.

Extra tipp: személyes tapasztalat alapján a Villa Borghese is azok közé a helyszínek közé tartozik, ahová már jó előre érdemes megvenni a jegyedet!

Merülj el egy teljesen új dimenzióban és add át magad Róma bűvös erejének.