Pityerszeri Skanzen – a természet és a népi emlékek találkozása

2021. ápr. 18. Diós Anita

A Szalafői Őrségi Népi Műemlék együttes különlegessége, hogy ez a néhány megmaradt porta nem csak „olyan”, mint régen, hanem éppen „az”, ami évtizedekkel, évszázadokkal előtt volt. Az itt található épületeket eredeti helyükön őrizték meg, abban a különleges településszerkezetben, amely erre a tájra jellemző.

Az Őrség egyik jellegzetes településformája az úgynevezett szeres település, amelyből Szalafőn több is található. Ezek egyike, a Pityerszer azért kiemelkedő, mert eredeti helyén őrizték meg a népi építészetnek ezt a kis szeletét, s jelenleg falumúzeumként látogatható az ott fennmaradt három porta, valamint a hozzájuk tartozó melléképületek. Az egyik legegyedülállóbb épület egy emeletes kástú – ezek az épületek voltaképpen kamraként szolgáltak, de a lakóépülettől külön húzták fel őket.

A porták előtt található, buja növényzettel övezett kis tókák – az agyagos talaj miatt a vizet megtartó gödrök – ugyancsak arra emlékeztetnek, hogy milyen leleményesen oldották meg a hétköznapok szükségleteit a helybéliek.

A falumúzeum területén a látogatók a kaszálógyümölcsösökről is többet megtudhatnak, köszönhetően a látványos és interaktív tanösvénynek.

A gyerekek szemében azonban alighanem a szabadtéri múzeum legkedvesebb élményét az ott található háziállatok: tyúkok, kecskék, szamarak, szarvasmarhák jelentik. Persze, csak a ritkaságszámba menő, szinte művészi igénnyel készült játszótér mellett, ahonnan egy átlagos nyári napon vidám gyermekzsivaj hangja árad.

A kézműves termékek és a helyi gasztronómia iránt érdeklődőknek sem kell csalódniuk, mivel a pénztár környékén nemcsak a helybéli kézművesek igényes termékeinek megvásárlására van lehetőség, de a büfében meg lehet kóstolni, milyen is a tökös-mákos rétes, vagy éppen az őrségi dödölle.

A látványosságok sora ugyanakkor még ezzel sem ér véget. Valamivel távolabb a falumúzeumtól, egy kis erdei út mentén, hatalmas réten legelésznek az egykor ezen a tájon is őshonos európai bölények, társaságukban az eurázsiai vadlovakkal. A tekintélyt parancsoló termetű patások megfigyelését egy kilátó teszi még érdekesebbé, amelyről a szemet gyönyörködtető táj is kiválóan belátható.

A pityerszeri falumúzeum ugyan egy átlagos napon is számos programlehetőséget kínál, azonban esetenként olyan kiegészítő programokon is részt lehet venni, mint például az íjászkodás, a fazekas korongozás, a táncház, vagy akár a mézeskalács-készítés.