Múltidéző barangolások és romantikus utcák várnak Kőszegen

2021. okt. 30. Diós Anita

Kőszeg egyike azoknak a magyar városoknak, amelyek már akkor is maradandó emlékekkel ajándékoznak meg, ha „csak” végigsétálunk a festői szépségű, macskaköves utcáin, vagy éppen egy kellemes, nyári estén leülünk valahol elfogyasztani egy jó bort, vagy egy finom fagyit. Persze, ennél is több az, ami az arra kirándulót várja Vas megye egykori egyetlen szabad királyi városában!

A város egyik legismertebb és legközkedveltebb látványossága, egyúttal legnagyobb műemlék épületegyüttese a Jurisics vár, amely nemcsak tökéletes állapotával, de késő gótikus, kora reneszánsz folyosójával is kiérdemli a rá irányuló figyelmet. Az alsóvár legrégebbi része még a 13. században épült, azonban mára már több kor stílusjegyeit is magán hordozza a későbbi bővítések, átalakítások és felújítások nyomán. Jelenleg múzeumként és várszínházként is funkcionál, így az épület megtekintésén túl további érdekes élményeket is nyújt a látogatók számára.

Kőszeg másik ikonikus épülete az 1932-ben, a török ostrom négyszázadik évfordulójára emelt eklektikus stílusú Hősök tornya, amelyet Opaterny Flóris tervei alapján építettek. Érdemes felkeresni a Jurisics téren álló Városkutat is, amely maihoz hasonlatos formáját 1766-ban nyerte el, amikor egy korábbi láncos kutat cseréltek fel vele.

A természetkedvelők számára a közeli Írottkő Natúrpark remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít, de érdemes ellátogatni a Csónakázó-tóhoz is, valamint a Kálvária-templom és környéke szintúgy lehetőséget adnak egy kis kirándulásra a mesés környezetben. A Kőszegi-hegység egyik népszerű természeti látványossága a Hétforrás, amelyet ugyanakkor jól láthatóan emberi kezek formáltak át úgy, hogy a hét honfoglaló vezér előtt tisztelegjen.

A környék kilátói alkalmat adnak arra, hogy a kirándulók megcsodálják a tágabb környéket és annak minden szépségét.

Az Óház-kilátó a 13. században épült Felsővár helyén található az Óház-tetőn, s tetejéről nemcsak a várost láthatjuk be szépen, de a Ság-hegyet, a Somló-tanúhegyeket, a Fertő-tavat és környékét, valamint tiszta, napsütéses időben akár a pozsonyi hegyek vonulatait is kivehetjük.

A belvároshoz közeli Szulejmán-kilátó már valamivel szűkebb környezetre enged rálátást, de akit a város képe érdekel igazán madártávlatból, az semmiképpen sem fog csalódni, ha ellátogat ide.

Az egész környéken az egyik legszebb kilátást mégis az Írottkő-kilátó nyújtja, aminek az a másik különlegessége, hogy éppen az országhatár szeli ketté magát a kilátót. Noha jelenleg ennek már kisebb a jelentősége, de megjegyzendő, hogy a bejárat az osztrák oldalon található.

A fentieken túl mindenképpen érdemes elidőzni picit a belső városrész utcáit járva, ahol hangulatos kisvendéglők, macskaköves utcák, lenyűgöző templomépületek és romantikus miliőt sugárzó, múltidéző házak várják, hogy felfedezzék őket a látogatók.