Mórahalom kincsei: felejthetetlen látnivalók és élmények egy helyen

2021. szept. 12. Farkas-Csamangó Tekla

Szívesen fedezel fel új dolgokat, és közben szeretsz emberekkel ismerkedni?! Folyamatosan keresed az alkalmakat, hogy élményekkel gazdagodj, de az aktivitás mellett a nyugalomról sem akarsz lemondani? Ha már látod is magad előtt a felülmúlhatatlan szabadságot, ahol tied a kultúra, a természet, a mozgás és a pihenés, engedd meg, hogy bemutassam Neked azt a települést (Mórahalom), ahol mindezt egyszerre megtalálod.

Mórahalom, Csongrád – Csanád megyében, Szegedtől körülbelül 20 kilométerre, nyugatra fekszik. Szinte eltéveszthetetlen, és ha már megérkeztél rögtön eléd tárul számos látnivalója. Kiváló döntés rövidebb vagy hosszabb kiruccanás esetén is. A legjobb, ha testközelből tapasztalod meg a lehetőségeket, és választod ki azt, ami a leginkább közel áll a szívedhez, hogy majd régi ismerősként térhess vissza. Éppen ezért, most csak néhány érdekességet emelek ki a színes felhozatalból, ami a városi pezsgés és a vidéki élet jegyeit is magán viseli.

Vizes percek sporttal és lazítással fűszerezve

A turisták és a helyiek egyik nagy kedvence a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, ahol számos medence, gyógyvíz, mozgásforma és wellness program közül válogathatsz. Szauna szeánszban, frissítő masszázsban és kiadós úszásban is részed lehet. Ráadásul a gyerekek sem fognak unatkozni, hiszen egy egész gyermekvilágot vehetnek birtokba.

Abban az esetben, ha még többet szeretnél mozogni és a szabadidődben inkább a testedet edzenéd, nézz szét a Móradombi Uszodában vagy a Sportközpontban.

Színház, szórakozás, történelem

A nyári programlistádon mindig szerepel koncert vagy színházi előadás? Netán történelemrajongóként vonzanak a várak, kastélyok, híres épületek? A település kincseskamrájában ezt is meglelheted.

A Patkó Lovas – és Szabadtéri Színházszíndarabok tárházát kínálja, és minden évben szerveznek koncerteket is. Idén augusztusban többek között a Szilajt, az Aladint, illetve a Rómeó és Júliát láthatják a nézők a Nemzeti Lovas Színház előadásában.

Az Ezer Év Parkjában pedig anélkül tekintheted meg hazánk nevezetességeit, hogy körbe kellene utaznod az országot. A méretarányos, lenyűgözően kidolgozott makettek között sétálva szinte minden történelmi jelentőségű építményt megcsodálhatsz. Valamint a Dunát, a Tiszát és a Balatont is megnézheted kicsiben.

Mindezek mellett is rengeteg érték bújik meg Mórahalmon. Hiszen a természet, ami körülöleli a várost felbecsülhetetlen pillanatokkal koronázhat meg egy-egy kirándulást, bármely évszakban is jársz arra. Erről megéri még néhány szót ejteni.

Kalandok természetbúvároknak

Ha számodra is fontos, hogy a városi forgatagból kiléphess néhány órára a természetbe, ahol feltöltődhetsz energiával, akkor is megfelelő helyen leszel. Ugyanis Mórahalom körzetében éppen téged vár a Nagyszéksós-tó és a Bivalyrezervátum. A tónál kilátóra, padokra és bejárható tanösvényre bukkanhatsz, amik mindig nyitva állnak és ingyenesen látogathatóak. Ideális, ha megfigyelnéd az ott fészkelő madarakat, a különleges növényvilágot és a bivalyokat. Mehetsz kerékpárral vagy gyalog. Amennyiben állomásul választod ezt a területet, ne hagyd otthon a fényképezőgéped, hiszen csodálatos fotókat is készíthetsz.

A rezervátum szomszédságában találod a város tulipános kertjét, a Tulip Garden-t. Ami ugyan csak tavasszal nyújt lehetőséget virágszüretre, ám ha akkor vágynál egy kis kikapcsolódásra, mindenképp érdemes betérned ide. A látvány és a virágok illata garantáltan magával ragad majd.

Ezeken kívül kifejezetten szép hely a Csipak- semlyék, ahol szakemberek túravezetést is tartanak. Jó, ha ilyenkor kéznél van a távcsöved, mert sok meglepetésben lehet részed.

Habár még koránt sincs vége a látnivalók és programok sorának, ennyi talán elég ahhoz, hogy kedvet kapj az utazáshoz és ellátogass a városba. Szálláshelyekből, sokadalomból és finom ételekből sem lesz hiányod, ha úgy döntesz, élveznéd a helyiek vendégszeretetét.

Jártál már Mórahalmon? Milyen kirándulós tapasztalataid vannak? Oszd meg Velünk bátran!

(Fotók: Kiss Blanka)