Mindenképpen látogass el a palkonyai pincefaluba, ha a Villányi-hegységnél jársz!

2022. júl. 29. Diós Anita

Kár volna kihagyni ezt a romantikus kis Baranya megyei gyöngyszemet, és azt is eláruljuk, hogy miért. A villányi borok messze földön híresek kiválóságukról, azonban nem csak a neves nedű miatt érdemes a palkonyai pincefaluba ellátogatni, hanem azért a békét árasztó, meghitt hangulatért is, amelyet a rendezett és kissé nosztalgikus megjelenésű település kínál.

Az egyutcás településen pusztán néhány százan élnek, mégis, bőven akadnak olyan élmények, amelyek miatt megéri ide látogatni.

Mindenek előtt természetesen maguk a 19. században épült pincék, valamint a felettük szerény, mégis igen hangulatos és tetszetős stílusban álló présházikók azok, amelyek Baranya megye ékszerdobozának legnagyobb vonzerejét jelentik. A több mint félszáz présház együttese kiérdemelte, hogy védett helyszínné nyilvánítsák nemcsak esztétikai, de néprajzi, építészeti és történelmi jelentősége miatt is. Mégis, a helyszín jóval több, mint egy védett épületegyüttes, hiszen a pincékben a mai napig borkészítés zajlik – vagyis, továbbra is élő, virágzó, és eredeti rendeltetésüknek megfelelően használt épületekről van szó.

Ez utóbbi azt is jelenti, hogy több remek ismertebb, illetve talán kevésbé ismert, de annál kiválóbb családi borászat kínálata is megismerhető, a kóstolás pedig egy kellemes, nyári estén, esetleg egy kissé csípősebb őszi napon például romantikus és meghitt program lehet. Persze, nemcsak a párok, de a baráti társaságok is fantasztikusan érezhetik magukat a pincefalu legjobb nedűit kortyolva.

Mindezt kiegészíti a meglepően széles gasztronómiai kínálat is, amelyet a palkonyai pincesor közvetlen közelében a stílusukban is a környékbe illeszkedő éttermek nyújtanak. A falusias hangulatot az itteni éttermekben az ország déli részre jellemző íz világ egészíti ki nagyszerűen.

Csinos kupolájával és látványos formájával emelkedik ki a legtöbb templom közül a palkonyai pincefaluban, a Fő utcán a Szent Erzsébet körtemplom, amelynek szokatlan megjelenését az magyarázza, hogy még a török hódoltság alatt épült. Az egykori iszlám imahelyet 1819-ben építette át a Batthyányi család, s ekkor került az épületre a torony is. Nemcsak kívül, de belül is akad látnivaló, mégpedig a 18. századi barokk oltár képében, amely egyenesen a pécsi székesegyházból származik.

Maga a szőlőhegy is megér egy látogatást, már csak azért is, mert szemet gyönyörködtetőek a szépen gondozott tőkék, amelyek mentén kellemes gyalogtúrát lehet tenni. Emellett igazán megragadó látványt nyújt az itt található aprócska Szent Bertalan kápolna is, amely szinte mesébe illően parányi és letisztult küllemével tökéletesen illeszkedik a tájba.

A pincefalu látogatása talán nem többnapos program, viszont picivel távolabb is bőven akad felfedezni való, hiszen magát a falut három halastó szegélyezi, illetve autóval Siklós, és az ott található vár, illetve a számtalan izgalmas látnivalóval kecsegtető Pécs is közel van. Szintén gyorsan ott lehet lenni a palkonyai pincefaluból elindulva Harkányban, ahol egy megnyugtató és ellazító fürdőzésre nyílik alkalom, no és persze az orfűi tó és szabadstrand is mindenképpen megér egy látogatást, ha valaki több napot tölt el Baranya megye ezen részén.