Márton napi libadalom avagy vigadalom: programajánló novemberre

2021. nov. 11. Tollas Tímea

Számodra mit jelent november 11-e, Szent Márton napja? Ínycsiklandóan ropogós, pazar liba falatokat, lila káposztát törtburgonyával, netán kézműveskedést és a szentendrei Skanzen meglátogatását?

Ahány nemzet és család, annyi féle hagyomány és szokás létezik Szent Márton napjával kapcsolatban. Vannak, akik számára ez az időszak a vidám készülődésről és a régi szokások szigorú betartásáról szól, míg másoknak egyet jelent a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nappal, amikor felszabadultan és igazán önfeledten lakomázhatnak.

Bárhogyan is viszonyulj a télhez, a Márton-napi vigasságokban garantáltan nem fogsz csalódni. Habár a fagyos, változékony időjárás már javában a nyakunkon van, azért az izgalmas programokról és az élménydús hétvégéről sem kell lemondanunk!

A hagyományok tisztelete és Szent Márton legendája

A mai világban sajnos a legtöbb ember nem ismeri vagy éppen nem tiszteli a régi szokásokat, illetve hagyományokat. Hagyományok és autentikus tradíciók nélkül manapság nem tartanánk ott, ahol jelenleg vagyunk. Éppen ezért létfontosságúnak tartom hangsúlyozni, hogy egy-egy ünnepnap vagy kiemelkedő, jeles naptári nap alkalmával álljunk meg egy kicsit és lassítsunk le a rohanó mindennapok káoszában!

Hunyjuk le a szemünket és próbáljuk meg elképzelni azokat az időket, amikor még nem ott tartott az emberiség, mint most. Érezzük át azt a rengeteg haladást, fejlődést, amelyek, akár csak a hagyományaink, nélkülözhetetlenek voltak egykor ahhoz, hogy hatalmasakat léphessünk előre.

Ha pedig hagyományok és a múltra való emlékezés, akkor november 11-én érdemes pár szót ejteni Szent Mártonról, akinek a neve azóta is fennmaradt és ennek a neves napnak az ikonikus jelképévé vált.

Márton, a római császár katonája volt és megható, emberi jó cselekedetével maradt fenn a neve a mai napig. Egy fagyos estén a franciaországi Amiens városában sétálva rálelt egy didergő, nincstelen koldusra. Márton gondolkodás nélkül levetette saját kabátját és a koldus felé nyújtotta. Önzetlensége pedig nem maradt jutalom nélkül, hiszen még aznap éjjel álmában Jézus jelent meg, a koldus alakjában. Márton a következő naptól kezdődően teljesen megváltozott, megtért és egész hátralévő életét Istennek és a jócselekedeteknek szentelte.

Nem sokkal ezután, önzetlensége miatt püspökké akarták szentelni, azonban Márton elmenekült a rá váró megtisztelő pozíció elől és a közeli ludak egyik óljában húzta meg magát. Az érzékeny állatok azonban gágogásukkal pár pillanat alatt elárulták Mártont, akit 371-ben püspökké avattak.

“Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik!”

Mint minden jeles napra, úgy Márton napjára is jellemzőek a különféle, szájhagyomány útján terjedő népszokások és sokszor mulatságosnak tűnő hiedelmek vagy éppen babonák. Lássuk most ezeket!

Időjóslás

A régi néphagyomány szerint, ha Szent Márton “fehér lovon érkezik”, vagyis esik a hó Márton napján, akkor a tél enyhébb lesz. Viszont, ha “barna lovon nyargalász”, vagyis nem esik ezen a napon a hó, akkor kemény, zord télre számíthatunk.

Az idő jósláshoz tartozott még az a szokás is, hogyha a ropogósra sült liba mellcsontjáról lefejtették a húst és a liba mellcsontja fehér színű és hosszú volt, akkor hideg és hosszú télre számítottak. Amennyiben a mellcsont barna volt és rövid, úgy sáros idő volt várható.

Püspökfalat és egész éves éhezés?

Régebben Márton-nap alkalmával az emberek igyekeztek minél többet enni-inni, ugyanis úgy tartották, hogy ekkor szívják magukba egész évre a legtöbb erőt és egészséget. Szent Márton napján kizárólag csak ludat mertek enni, ugyanis abban a feltételezésben hittek, hogy, aki ezen a napon nem eszik libát, az bizony egész évben éhezni fog. A liba értékes, pazar hátsó húsából mindig küldeni kellett a papnak is, így innen ered a “püspökfalat” kifejezésünk.

Top 5 kihagyhatatlan program az idei Márton-napra:

1. Szent Márton Újborfesztivál Szentendrén: 2021 november 13-14.

Csemegézz a finomabbnál finomabb liba falatokból, vásárolj a kézműves termékek vásárán, csodálkozz rá az érdekes néptánc bemutatók sokszínűségére és repülj vissza az időben! Kézműves borok, mézeskalácsok, izgalmas programok és autentikus népi játékok várnak a Skanzenban idén is.

2. Márton-nap Noszvajon: 2021 november 13.

Kóstold meg a frissen sült liba nyakat és krumpli nyakát, miközben az udvaron már javában fő az ebéd! Vegyél részt a kézműves foglalkozásokon, készíts téli dekorációkat az otthonodba, mindezt csodás környezetben, Noszvaj csábító táján!

3. Márton napi vigasságok és búcsú Bogácson: 2021 november 13-14.

Vegyél részt Te is az idei Márton napi vigasságokon, amely egyben egy családi öko és búcsú nap Bogácson! A Cserépi úti pincesor ízletes borokkal, pazar hangulattal és Márton-napi finomságokkal vár minden kedves vendéget.

4. Torkos Márton-nap Villányban

Libás borvacsora, gourmet pincetúra, mindez a Villány elképesztő, festői szépségű környezetében.

Bővebb információkért és a különböző csomag ajánlatokért látogass el a Hotel Cabernet weboldalára!

5. Márton-napi borkóstolás és izgalmas pince túra Móron

Családi programok, ínyenc libafalatok és felejthetetlen wellness élményekkel egybekötött kikapcsolódás várja a móri Hétkút Wellness Hotelbe látogatókat.

Remélem valamelyik program lehetőség elnyerte a tetszéseteket és meghozta a Márton-napi hangulatot is!

A fentieket összevetve: nem kell őrült módon, népszokások után kutatva leélni az életünket, azonban a különböző szokások tisztelete alapvető, ha szeretjük a kultúrát és egy kicsit is érdeklődünk a múltunk iránt. Hiszen ne feledjük: a múltunk meghatároz minket, bárhová is meneküljünk az élet nehézségei elől! Kérlelhetetlenül emlékeztet rá a nehezebb percekben és órákban, hogy tűnékenyek és sérülékenyek vagyunk, akárcsak egy porcelán baba.

Éppen ezért tiszteljük a tradíciókat és ha lehetőségünk adódik rá, vegyünk részt egy hasonló jelleg programon, esélyt adva valami merőben új élménynek!

Kapcsolódjunk ki a fenti Márton-napi programokkal, koccintsunk egy pohár finom borral és adjuk át magunkat a tél lenyűgöző szépségeinek!