Magyarországi múzeumok, amelyek egyediségükkel tűnnek ki

2022. aug. 21. Diós Anita

A múzeumok kiválóak azok számára, akik szeretnek egy helyen számos olyan érdekességet és ritkaságot felfedezni, amely megfelel az érdeklődési körüknek. Akadnak persze olyan múzeumok is, amelyek egyediségük miatt még azokat is képesek lenyűgözni, akik egyébként nem nagy múzeumba járók.

Flippermúzeum, Budapest

Múzeum ennél interaktívabb már szinte nem is lehetne, hiszen a budapesti Flippermúzeumban százhatvannál is több flipperrel és régi játékgéppel találkozhatnak az ide látogatók, ezek nagy része pedig működik, és ki is lehet próbálni. A legrégebbi játékgép az 1947-ből való flipperkaros gép. Noha eredetileg a játékgépek nagy része pénzzel működött, természetesen a múzeumban fellelhetőekbe nem kell külön pénzt helyezni, hanem a belépőjegy birtokában bárki kipróbálhatja a neki tetszőt. Mindez azt is jelenti, hogy illendő átengedni a játék lehetőségét mások számára is, amennyiben szívesen kipróbálnák az adott gépet. A Flippermúzeum Budapesten, a Radnóti Miklós utca 18. szám alatt található, és a hétfői és keddi napot leszámítva – esetlegesen bizonyos ünnepnapok kivételével – nyitva találhatjuk.

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre

Aki a szentendrei „Skanzenbe” látogat, úgy érezheti, mintha ténylegesen időutazást tett volna. Több tucat magyar tájegységre jellemző építészeti, népművészeti örökséggel és hagyománnyal ismerkedhetünk itt meg, s tehetjük mindezt ráadásul egy lenyűgöző, zöld, szépen rendezett környezetben. A jeles napokhoz, ünnepnapokhoz kötődően gyakran színes, minden korosztályt megszólító rendezvényeket is szerveznek, míg a kézműves és gasztronómiai hagyományokat a múzeum különböző portáin ott dolgozók elevenítik fel. A gyerekek körében a játszóterek mellett az állattartást bemutató, magyar állatfajtákat is elszállásoló részleg is igen nagy népszerűségnek örvend. A múzeum kutyabarát hely, így a négylábú társainkat is bátran bevihetjük, természetesen pórázon vezetve, szükség esetén szájkosárral, és az elvárható higiéniai szabályok betartása mellett. Alapvetően a téli időszakban nem tart nyitva a múzeum, máskor azonban szinte egész évben látogatható.

Marcipánia, Eger

A Kopcsik Lajos cukrász kezdeményezésére megvalósult Marcipánia szinte mesébe illő tárlattal fogadja a látogatókat, hiszen ha nem is mézeskalácsból van az épület, a bemutatott több mint száz tárgyból álló gyűjtemény teljes egészében édességből készült. Ezek között pedig olyan meglepő érdekességek is fellelhetőek, mint például a Minaret kicsinyített mása, a pompában és színekben sem szűkölködő Barokk-szoba, vagy éppen egy óriási borosüveg, amelyek természetesen szintén édességből készültek. Aki kedvet kapott egy látogatáshoz az egri marcipán-birodalomban, a Harangöntő utca 4. szám alatt keresheti fel a múzeumot, vagy a kopcsikmarcipania.hu honlapon találhat róla további információkat.