Magyar botanikus kertek, arborétumok virágpompában

2021. jún. 30. Diós Anita

Számos magyar botanikus kert és arborétum van, amely lenyűgöző fajlistájával csalogatja a látogatókat, azonban a ritkaságok mellett gyakran a virágtömegek azok, amelyek miatt egy-egy évszakban érdemes visszatérni ezekre a helyekre.

Rhododendron virágzás a Jeli Arborétumban

Méltán népszerű a rhododendron-virágzás a Jeli Arborétumban, hiszen a lelkes botanikusok mellett az egészen laikus látogatókat is nyomban lenyűgözi a látvány. Általában május közepe felé van a havasszépe virágzásának a csúcsa, s ilyenkor az arborétum ösvényeit valóságos virágözön övezi. A parkos területen különböző színű rhododendron-virágok között lehet kószálni, de persze a fotózáshoz is páratlan lehetőséget nyújt a nem mindennapi látvány. Az Arborétum Kámtól valamivel távolabb található, az autósok számára a 8-as főúton tábla jelzi azt a 3,6 kilométeres szilárd burkolatú utat, amelyen haladva az arborétumba lehet jutni.

Tulipánözön Vácrátóton

A Vácrátóti Nemzeti Botanikus kert nem egy különleges növénynek ad otthont – ide értve a „manóforma” gyökereket növesztő mocsári ciprust és az üvegházak gazdag gyűjteményét –, ugyanakkor olykor a hétköznapibbnak tűnő növények is nyújthatnak pazar látványt. A botanikus kertben ősszel ültetik a több tízezer tulipánhagymát, amelyek a kert különböző szegleteit díszítik, s van egy nagyobb terület is, ahol szemet gyönyörködtető módon sorakoznak tömegével a virágzó hagymások április környékén.

Hóvirágok az Alcsúti Arborétumban

Februártól március közepéig bájos mediterrán hóvirágszőnyeg borítja az alcsúti arborétumot közel 2,5 hektáron elterülve. Összesen 7 hóvirágfaj 24 fajtája látható kora tavasszal a kertben, amelyek között olyan különlegességek is akadnak, mint a krími hóvirág, vagy akár a levantei hóvirág. Aki tehát a télből menekülne egy kicsit február táján, Alcsúton biztosan sikerülhet kissé felderülnie a tavasz parányi hírnökei láttán.

Lótuszok bűvöletében – SZTE Füvészkert, Szeged

A Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében van Magyarország, sőt, Közép-Európa legnagyobb virágzó indiai lótusz állománya, és általában távol-keleti hangulatú fesztivált is szerveznek a virágzás idején A lótusz az ázsiai országok zömében az újjászületés, tisztaság és megvilágosodás jelképe, de még azok számára is emlékezetes élményt nyújt a tömegesen virágzó vízi növények látványa, akik nem kapcsolnak hozzájuk hasonló jelentést. Nyár közepe-vége felé, egészen augusztus végéig tart az esetek többségében a lótuszvirágzás.

Viktória virágzás a budapesti ELTE Füvészkertben

A korabeli újságok több évtizede még szenzációként írtak arról, amikor a világ egyik leghatalmasabb vízi növénye, a Victoria cruziana nevezetű tündérrózsa kibontotta színpompás szirmait. A látvány azóta sem lett kevésbé lenyűgöző, viszont napjainkban már talán kevesebb szó esik a botanikai látványosságokról, amelyek gyakran csak karnyújtásnyira vannak tőlünk. A virágok általában augusztus környékén nyílnak, de a friss információkról mindig a füvészkert honlapját érdemes böngészni.