Látogass el ezekbe a magyar városokba, ha hamisítatlan karácsonyi hangulatra vágysz

2021. nov. 19. Diós Anita

Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy igazán mesébe illő, karácsonyi fényekben úszó utcákat és tereket járhassunk be akár már az első adventi hétvégéken. A főváros mellett ugyanis több magyar nagyváros is bővelkedik ilyenkor a meghitt és pompás látnivalókban, no és persze a színvonalas karácsonyi vásárokban.

Budapest, Vörösmarty tér és Szent István tér

A Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár nagy múltra tekint vissza, s idő közben Európa tíz legszebb vására közé is sorolták a színvonalas rendezvényt. A szervezők ügyelnek arra, hogy a kézművesek és árusok kiváló minőségű termékeket kínáljanak, amelyek közül több a magyar népművészet hagyományait is feleleveníti. Az ételek és italok esetében is jobbára helyi alapanyagokkal dolgoznak, s zömmel kézműves finomságokat lehet vásárolni. A Vörösmarty tér persze már önmagában is érdekes látnivaló az adventi időszakban, hiszen a gazdagon díszített téren koncertek, színpadi programok, gasztro bemutatók, kézműves foglalkozások, gyermekprogramok és népi mesterségek bemutatói várják a látogatókat.

A Bazilikánál, a Szent István téren ugyancsak fennkölt karácsonyi hangulat fogadja november végétől a látogatókat és az arra járókat, ahol jellemzően ugyancsak színes programok és finom ételek, italok választéka segít az ünnepekre hangolódni.

Eger

A karácsonyi időszakban érdemes tenni egy sétát Eger belvárosában, ahol szemet gyönyörködtető fénydekorációk, ízletes forralt bor és remek hangulat örvendezteti meg az arra járókat. A finom illatok, kellemes hangulat és ékes díszkivilágítás mellett a Gárdonyi téren az elmúlt években az Eger Eye nevű óriáskerék is gondoskodik arról, hogy a látogatók ne maradjanak emlékezetes élmények nélkül. Amikor a járványhelyzet engedi, színvonalas programokkal és fellépőkkel is készülnek a szervezők.

Szeged

Aki teheti, Szeged belvárosi részén is érdemes tennie egy sétát decemberben, hiszen a Dóm téren, a Dugovics téren és a Széchenyi téren olyan látványban és élményekben lehet részünk ilyenkor, ami akaratlanul is ráhangol az ünnepekre. A megszokott vásári forgatag mellett például szalmalabirintus, korcsolyapálya és Kastélymozi is látogatható ilyenkor, de a szegedi Dómban egy-egy adventi koncert is meghatározó emlék lehet még a későbbiekben is.

Győr

Győrben az Adventi és Téli Fesztivál hagyományos ünnepi hangulatot áraszt magából az esti órákban tündöklő fénydíszekkel, a Széchenyi téren felállított karácsonyfával, a Betlehemmel, valamint a bencés templomot színekbe öltöztető ünnepi fényjátékkal. Aki pedig kürtős kalácsot majszolna vagy forralt bort szürcsölne, szintén megtalálja itt a számítását – sőt, amikor a járványhelyzet ezt engedi, színes programsorozattal kedveskednek a látogatóknak.