Különleges hazai fürdők, ahol nem mindennapi élmény megmártózni

2022. márc. 05. Diós Anita

A fürdők általában az év minden részében vonzó célpontok, de nyáron, amikor a nagy melegben talán mindennél üdítőbb egy kis fürdőzés, különösen is. Akadnak persze olyan magyarországi fürdők is, amelyeket páratlan szépségük, vagy éppen különlegességük miatt nem érdemes kihagyni.

Miskolctapolca Barlangfürdő és Barlang Aquaterápia

A Bükki Nemzeti Park keleti részénél fekvő miskolctapolcai barlangfürdő nemcsak a pazar természeti környezet miatt tűnik ki a többi fürdő közül, hanem azért is, mert hatalmas élményt jelent a természetes, több százezer év alatt kialakult barlangjáratok belsejében megtapasztalni, amint a vadvíz lágyan áramlik a medencékben. A különböző medencékben a víz hőmérséklete 29-35 fok között mozog, de a kinti medencékben természetesen ennél hűvösebb vízben is lehet pancsolni, vagy éppen úszni – jóllehet, ez utóbbiak csak a nyári időszakban használhatóak. A kisgyermekkel érkezők számára jó hír, hogy gyermekmedence is van a kültéri részen.

Széchenyi Gyógyfürdő

Budapest legnagyobb, s egyben Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexuma aligha maradhatna le a listáról. A Széchenyi Gyógyfürdő vize az ízületi gyulladások és betegségek, illetve az ortopédiai és baleseti utókezelések esetében is enyhülést nyújthat a tünetek súlyosságában, de természetesen itt is akadnak olyan wellness és egyéb szolgáltatások, amelyek a pusztán kikapcsolódni vágyók számára teszik teljessé a fürdőzés élményét. Emellett a fürdő építészeti szempontból sem elhanyagolható látványosság.

Hévízi tófürdő

A Hévízi-tó minden szempontból különleges és egyedülálló tófürdő. Nemcsak gyógyító vize miatt különösen kedvelt, de a tavirózsák pompázása is romantikussá és varázslatossá teszi a tóban való fürdőzést. Ráadásul a vízfelszín alatt is pezseg az élet – a tó a forgalma ellenére olyan endemikus élőlényeknek is otthont ad, mint például a törpe növésű hévízi vadponty. A fürdőzés mellett más gyógyító és wellness szolgáltatások is várják az érkezőket.

Gyulai várfürdő

Békés megye méltán népszerű fürdője a Gyulai várfürdő, amely a Gyulai vár szomszédságában található, és mintegy 5 ezer négyzetméteres vízfelülettel csalogatja a fürdőzés szerelmeseit. Minősített gyógyhely lévén a gyógyulni vágyók számára is érdekes lehet a fürdő, emellett viszont a hullámfürdő, az élménymedencék, a gyermek-víziparadicsom és a wellness-centrum a pusztán szórakozni, kikapcsolódni vágyók számára is páratlan élményeket nyújt. Mindezt tetézi az a 200 éves őspark, ahol több ezer tő virágos növény és mintegy százféle fa csigázza fel a botanikai érdekességek iránt érdeklődő fürdőzők érdeklődését.

Demjéni Termáltó

A Demjéni Termáltó egyfajta mediterrán jellegű hangulatot sugároz magából, és jól ötvözi a tó természetes megjelenését a különböző kényelmi szolgáltatásokkal, így például az óriáscsúszdával, a fával fűthető szaunával és a napozóágyakkal. A termáltó területén gyermekmedence is található, és a fürdő érdekessége még az ott lévő sódomb is. Aki pedig beleunna a fürdőzésbe, sportolási lehetőségek is rendelkezésére állnak.