Kevéssé ismert, de varázslatos tavak hazánkban, amiket látni kell

2021. júl. 20. Fodor Andrea

Legtöbben, ha belföldi vízparti nyaralást terveznek, akkor a Balaton, esetleg a Velencei-tó környékében gondolkoznak. Azonban ezek a kiemelt turisztikai célpontok gyakran zsúfoltak a nyári hónapokban. Hoztunk néhány olyan hazai gyöngyszemet, mely remek célpont lehet a természetközelibb, és nyugodtabb vízparti pihenésre vágyóknak.

Petörke tó

Somogy megyében, Kaposvártól nem messze, Bárdudvarnok mellett található a Petörke-völgy a Petörke-tóval. A helyiek kedvelt horgászhelye a tó, de sokan járnak napozni, fürdőzni is a tópartra a nyári hónapokban. A táj szépsége, a nyugodt, természetközeli környezet miatt érdemes több napra érkezni a környékre. A tó bejáratánál lévő büfé egész évben üzemel. A tóparton szabadtéri programok is rendezhetők, a büfé kemencés ételeit is érdemes kipróbálni. A gyerekeknek játszótér a felnőtteknek bográcsozási lehetőség áll a rendelkezésére. A környéken érdemes túrákat, hosszabb sétákat is tervezni. Közel van a Zselic és a szennai skanzen is.

Hársas tó

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Hársas tó Szentgotthárd mellett található. Valójában mesterségesen kialakított víztározó, melyet a nyolcvanas években árvízvédelmi okokból a Hársas patak elzárásával alakítottak ki. Fürdőzésre, horgászásra egyaránt alkalmas, csodaszép pihenőhely. Az Őrség Balatonjaként is említik, sokan így ismerik ezt a helyet. A tó körül egy tanösvény is található, melyet szintén érdemes végigjárni, ha már ráuntunk a fürdőzésre.

Bodajki-tó

A Fejér megyében található tó igazi különlegesség, hiszen vizét magas ásványianyag tartalmú gyógyforrások táplálják. Rheumatikus panaszokra, valamint fizikai és szellemi kimerültség esetén jótékony hatású a tó vize. Sajnos jelenleg fürdésre nem használható, de a környéken mindenképpen érdemes egy kirándulást tenni.

Megyer-hegyi Tengerszem

Sárospatak közelében az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik ez a különleges természeti képződmény. Mélysége néhol több, mint 6 méter és a vízpart meredek sziklafallal van körülvéve. Különlegessége miatt kedvelt túracélpont és kirándulóhely. Tanösvény is található a környéken, így jól jelölt utakon járhatjuk be a tó környezetét. Magasra kell ugyan mászni, de korlátokkal védett, biztonságos ösvényekről lehet akár felülnézetből is megcsodálni ezt a természeti csodát. Természetvédelmi terület, de egész évben látogatható.

Ha kedvet kaptunk egy izgalmas kiránduláshoz a klasszikus balatoni hétvégi kiruccanás helyett, akkor ne habozzunk felkeresni a fenti tavak valamelyikét.