Januári természetjárás Magyarországon: 2022 legjobb kültéri programjai

2022. jan. 04. Tollas Tímea

Fagyos mindennapok, extra harisnya és puha, bélelt zokni. A tél hivatalos beköszöntével mindannyiunk számára ismerősen csenghetnek a “Olyan szomorú, hogy vége van a karácsonyi időszaknak” és a “Mit csináljunk a téli szünet ideje alatt?” mondatok és kérdések.

Egyfajta csüggedtség és az ünnepek után teljesen természetesnek számító bágyadtság lesz úrrá rajtunk. Egyik lábunkkal még a karácsonyi konfettikben és a széttépett, csillogó ajándék papírokban álldogálunk, a másikkal pedig már az újév küszöbén várakozunk.

Általában a december 27-30-ig terjedő időszakban jellemző a fent leírt, kissé kétségbeesett érzelmi hangulat. Bennünk ég még az ünnepi láz és izgatottság, viszont már érezzük, hogy valami merőben új és másabb következik, mint eddig. Az újév elérkeztével a legtöbbünkre jellemző az a magatartás, hogy elkezdjük felkutatni a karácsony pezsgését és szép emlékeit hűen visszahozó és tükröző programokat.

Korcsolyázás a karácsonyi vásár meghitt forgatagában, síelés egy nyugodt hegyen, netán egy kis havas erdei kirándulás? Bármelyiket válaszd, a lényeg továbbra is az, hogy élvezettel és maximális lelkesedéssel vegyél részt rajta.

Tökéletes kültéri programok kicsiknek és nagyoknak télre

A következőkben nem akármilyen program lehetőségekre szeretném felhívni a figyelmeteket. Az alábbi helyszínekben éppen az a felbecsülhetetlen, hogy itt akár az ünnepi időszak elmúltával is csodálatosan egyedi időtöltéseknek lehettek a részesei.

Sokan akkor tévednek nagyot, amikor azt hiszik, hogy minőségi és izgalmas programokat csak drágán és igen távoli helyszíneken találnak. Évszakokhoz kötnek bizonyos tevékenységeket – többek között az állatkerti látogatást vagy színházba járást -, ezzel pedig éppen azt érik el, hogy túlságosan bekorlátozzák saját magukat és az esetek többségében a családjukat, illetve a barátaikat is.

Éppen ezért az jövő évre vonatkozóan mit szólnál egy bármikor előhúzható bakancslistához? Kívánom, hogy legyen elég kreativitás, jókedv és erő a tarsolyodban ahhoz, hogy mindig újabb és újabb program ötletekkel rukkolj majd elő!

A most következő Top 5-ös kültéri programajánló hoz egészen bátran írj hozzá Te is, méghozzá legalább ugyanennyit! Ugye máris megvannak a két ünnep közötti izgalmas időtöltések?

Ebben az esetben kalandozásra és túrázásra fel!

Top 5 hazai programhelyszín

Medveotthon Veresegyházán

Íme egy program, amely lenyűgöző élmény lehet bármely korosztály számára. A veresegyházi Medveotthonban minden felnőtt újra kisgyermekké válik, az apróságok pedig testközelből, teljes biztonsággal etethetik kedvenc kis bocsaikat vagy éppen a nagyobb macikat.

Ragadjatok fakanalat, vásároljatok egy-két üveg maci mézet és már kezdődhet is a feledhetetlen szórakozás. Fényképezkedj kedvenc állatoddal, vegyél részt a Predator programon, szállj fel a nosztalgia járatra és mosolyogd végig az egész napot!

Cím: Veresegyház, Patak u. 39, 2112

Fontos tudnivalók és nyitvatartás:

Március – Szeptember: 8:00-tól 19:00-ig
Október – Február: 8:00-tól sötétedésig

Galyatető

Hófödte csúcsok, pazar kilátás és a kisgyermekek legnagyobb öröme: szánkózás a vastag hóban! Látogassatok el a közeli éttermek valamelyikébe, egyetek egy ízletes mátrai borzaskát és ne feledjétek el megkóstolni a forró puncsot vagy a krémcsokoládét sem, ugyanis ezen a környéken pazarul készítik mindkettőt!

Látnivalók, amelyeket ne hagyj ki, ha a környéken jársz:

  • Galya-kilátó (Péter hegyese kilátó)
  • Piszkéstetői Obszervatórium
  • Mátra Ásványház

Visegrád

Visegrád tipikusan az a hely, ahová bármikor el látogathatunk, évszaktól függetlenül. Télen még bobozni is van lehetőségünk, természetesen csakis a biztonságosabb, téli bob igénybevételével.

Kirándulj a hólepte erdőben, vegyél forró fürdőt a közeli szállodák termál részlegén és mindenképpen ülj be egy üdítő, testet-lelket átmelegítő szauna-szeánszra is!

Lillafüred

Kalandozz Magyarország egyik legbájosabb kisvárosában, Lillafüreden! Sétáld körbe a befagyott Hámori-tavat, fizess be egy informatív túrára a csodaszép cseppköveket és édes kis denevéreket rejtő Szent István barlangba, készíts képeslapokat megszégyenítő fényképeket a Lillafüredi Palotaszálló előtt és csodálkozz rá a jégbe fagyott természetre!

Különleges látnivalók Lillafüreden:

  • Függőkert és József Attila szobra
  • Lillafüredi vízesés
  • Lillafüredi kisvasút

Kellemes téli barangolást és sikerekben gazdag újévet kívánok a fenti programokkal!