Hazai várak nyári vártúrákhoz

2021. jún. 24. Fodor Andrea

Ha szeretnénk maradandó emlékeket szerezni, akkor a nyári szabadság idejére ajánlunk 3 olyan hazai várat, melyet mindenképpen érdemes felkeresni.

Simontornyai vár
Weboldal: https://simontornyaivar.hu/

A gótikus stílusú épület az 1270-es években épült.  A 13. század végéig csak két hídon lehetett megközelíteni. A vár a hatvanas években esett át nagyobb felújításon, de kívülről most is falmaradványok veszik körbe. A felújítások alkalmával piros téglákat használtak, így az eredeti és a felújított részek jól megkülönböztethetőek egymástól. A vár egykori épületei közül a kaputorony, az öregtorony és egy egykori palotaszárny helyreállítva ugyan, de ma is áll. A romba dőlt északi szárny maradványaira modern védőépületet húztak fel. A múzeumként működő épületben időszakos és állandó kiállításokat is szerveznek, így igazán érdekes program lehet, ha ellátogatunk a helyszínre. A nyári hónapokban hagyományőrző játékokat is szoktak szervezni, így a korhű hangulatot is átélhetik a látogatók. A Simontornyai vár a mai Magyarország egyik legjobb állapotban fennmaradt reneszánsz várkastélya.

Füzéri vár
Weboldal: https://fuzervara.hu/

A Füzér településen található vulkanikus Várhegy Magyarország hét természeti csodájának egyike. Már csak emiatt is érdemes ellátogatni a Füzéri várhoz. A várat pedig a 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Már a 19. században is kedvelt kirándulóhely volt szép erdeje és a közeli gyógyfürdők miatt. 2014-ben nagyobb felújításon esett át, így ma még megnyerőbb formában várja az érdeklődőket – egész évben látogatható. Érdemes több napos látogatást tervezni, hiszen a vár környéke természetvédelmi terület, kiváló túrák szervezhetők a közelben. Tájház és látogatóközpont is segíti a turistákat, hogy teljeskörű információkat kaphassanak a látogatás alkalmával.

Monostori erőd
Weboldal: http://erod.hu/

Ez listánk kakukktojása, hiszen nem a klasszikus értelemben vett várról van szó. Az eredeti komáromi földvár az István király által alapított Komárom vármegye székhelye volt. Hol a király, hol egyes főurak birtokolták. IV. Béla király uralkodása idején váltotta fel a korábbi földvárat egy úgynevezett kővár. Később egy Öregvár és egy Újvár alkotta egységgé alakult olasz tervek alapján. Az 1673-ban elkészült Újvár a legkorszerűbb olasz és francia erődítési elvek figyelembevételével épült fel. A szabadságharc után a megszálló osztrák hadsereg hozzákezdett a folyó két oldalán fekvő védőművek egyetlen hatalmas erődrendszerré alakításához. A Dunától délre levő komplexum részei: a Csillagerőd, az Igmándi erőd és a Monostori erőd. Jelenleg a Monostori erődben láthatóak a régmúlt idők eseményeit felidéző kiállítások, a Csillagerődben raktárak találhatók, az Igmándi erődben pedig a római korból feltárt kőfaragványokat tekinthetjük meg.

Ha szeretnénk megélni a múlt érdekes pillanatait és visszatekinteni a letűnt korok emlékeire, akkor igazán tartalmas kikapcsolódásnak ígérkezik bármelyik fenti vár meglátogatása. Használjuk ki a nyári szabadság egy-egy napját egy kis történelmi visszatekintésre a múltba.